Boğazlar'ı Samsun-Adana Projesi Kurtaracak



TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen eski Rusya Başbakanı Primakov, Burgaz-Dedeağaç'tan vazgeçildiğini ve İstanbul'u tehdit eden Boğaz trafiğini Samsun-Adana'nın bitireceğini söyledi

Rusya Eski Başbakanı Yevgeni Primakov, Türkiye'nin boğazlar konusunda iki by-pass alternatifi olduğunu ve bunlardan sadece Samsun Adana'nın hayata geçeceğini söyledi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) konuğu olarak İstanbul'a gelen ve 'Rusyasız Dünya' isimli kitabı Türkçe'ye çevrilen Primakov, Projenin adımların birer birer atıldığını dile getirdi. Boğazlardan geçen tehlikeli madde taşıyan gemiler konusunda Primakov şunları söyledi: "Samsun-Adana boru hattı ile Burgaz- Dedeağaç hattı boğaz geçişindeki tehlikeyi ortadan kaldıracak alternatif yollar. Samsun- Adana hattı gelişti. Üçlü bir katılım var bu hatta. Rusya, Türkiye ve İtalya gerekli adımları attı. Burgaz-Dedeağaç hattı ise Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya arasında. Ancak burada Bulgaristan'la bir sorun var." SABAH'ın sorularını yanıtlayan Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan Primakov, ekonomik kriz konusunda da bir çok ekonomistten farklı yorumlar yaptı. Primakov, krizden ağır etkilenen batı dünyasının yavaş yavaş ayağa kalktığını belirtti. Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de krizden sonra dünyada güçlü bir yerde olacağını söyleyen Primakov, "Yeni bir teknolojik düzeye geçiliyor ve bunu başaranlar güçlü bir şekilde çıkacak. Tüm ülkelerde bilime yatırım yapılıyor. Beşeri sermayeye yatırım yapılıyor. Artık gelişmekte olan ülkelerde buna yatırım yapıyor. Rusya da bu yolu izliyor" dedi.

'EURO BÖLGESİ DAĞILMAZ'

Primakov, Euro Bölgesi'nin dağılmayacağını ve Avrupa Birliği'nden çıkan ülkenin de olmayacağını belirterek, "Dünya finans sisteminde bazı bölgesel rezerv paralar ortaya çıkabilir, ancak bu yakın zamanda olmayacaktır. Öte yandan euro da çökmeyecek. Euro Bölgesi'nden devlet çıkışı olmayacak. AB'den devletler çıkmayacaktır. Alınan önlemler yeterlidir ve domino etkisinin hayata geçmesine yol açmayacaktır" ifadelerini kullandı. Primakov AB üyeliği olmasının Türkiye ile Rusya ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yevgeniy Primakov, "Rusya Türkiye'nin AB üyesi olmasına karşı bir bakış açısına sahip olamaz. Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerinde bir değişim olmayacaktır. Bizim yeni AB üyesi olan ülkeler ile olan ilişkilerimiz de buna örnektir. Finlandiya ve Polonya buna en önemli örnekler" dedi. Türkiye'nin imtiyazlı ortak olma konusuna da değinen Primakov, Avrupa Birliği'nde sadece üye veya aday ülke statüsünün bulunduğunu bunun dışında bir alternatif olmadığını da açıkladı.

OBAMA'YI DESTEKLİYORUZ

"Amerika Irak'tan çekilirse Irak'ta istikrar hiç olmayacaktır" diyen Primakov, tek kutuplu dünyanın sonunun geldiğini belirtti. Primakov, Rusya'nın da ABD ile yakınlaşma içinde olduğunu, Obama'nın başlattığı hareketi desteklediklerini kaydetti. Primakov ayrıca Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin de hızla geliştiğini belirtti.