Tekstil, ’Akıl Hocası’nı Kaybetti

Önceki gün vefat eden Nuh Çimento’nun ortağı, Kayseri Birlik Mensucat ve Me-Bal’ın kurucusu 91 yaşındaki Nuh Mehmet Baldöktü, dün toprağa verildi. Nuh Mehmet Baldöktü, bugün Nuh Grubu’nun önde gelen hissedarlarından olsa da, tekstil sektörünün ’akıl hocası’ olarak tanınıyor.

İş dünyası Nuh Çimento’nun ortağı, Kayseri Birlik Mensucat ve Me-Bal’ın kurucusu ’tekstilin akıl hocası’ 91 yaşındaki Nuh Mehmet Baldöktü’yü kaybetti. İş hayatına manifaturacı olarak başlayan Kayserili Nuh Mehmet Baldöktü, Sultanhamam’da tekstil ticaretinin babası ve sektörün duayeni olarak anılan birkaç isimden biriydi. İlerleyen yaşına rağmen Baldöktü’nün son güne kadar düzenli olarak her sabah şirketin Merter’deki genel merkezine gelip çalıştığı belirtildi. Bir oğlu askerde şehit düşen Nuh Mehmet Baldöktü’nün iki kızı bir oğlu, 7 torunu ve 9 tane de torunlarının çocukları var. Böldüktü’nün cenazesi, dün İstanbul Fatih Camii’nde kılınan ikinci namazanını ardından Edirnekapı Şehitliği’ndeki aile kabristanında defnedildi.

Nuh Çimento'nun kurucusu: 1966’da çoğunluğu Kayserili hemşehrileriyle birlikte merkezi Hereke’de bulunan Nuh Çimento’nun kurucuları arasında yer aldı. 1974’de Emintaş İnşaat’ı kurdu. Daha sonra Merter Tekstil Merkezi’ni ve Topkapı’daki sanayi sitelerini yaptı. Son yıllarda ise Zeytinburnu Olivium Alışveriş Merkezi’ni inşa etti. 1991’de tekstil sektörüne dönerek Çorlu’da kendi adına Me-Bal Tekstil Fabrikası’nı kurdu. 1997’de burayı entegre bir tesis haline getirdi. Nuh Mehmet Baldöktü’nün oğlu Nurullah Baldöktü baba mesleği olan tekstil üzerinde kendi oğlu ile birlikte çalışıyor. Bir kızı Kadıköy’deki Şifa Hastanesi’nin sahibi Dr. Ahmet Eminoğlu ile evli. Küçük damadı Mustafa Küçükçalık ise tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor.

Bir ülkeyi yükseltecek yegane şey üretimdir
Nuh Mehmet Baldöktü, yıllar önce yapılan bir söyleşide şunları söylemişti: "Bir memleketi yükseltecek yegane şey üretimdir. Tüketim ise olanı yok etmek demektir. Bizimkiler ise tüketimi teşvik ediyorlar. Zira bankalarda en ucuz kredi tüketim kredisidir. Üretim artmadan, enflasyon düşürülemez. Herkes şans oyunları ya da at yarışlarından zengin olmak peşinde."

Şahinoğlu: Sıkıntıya düşen iki ’Nuh’a giderdi
Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Nuh Mehmet Baldöktü’nün Türkiye’de yetişmesi zor olan ender insanlardan biri olduğunu söyledi. Şahinoğlu, tüm varlığını Kayseri’deki hayır işlerine harcayan Baldöktü’nün adaşı merhum Nuh Mehmet Küçükçalık ile birlikte hayatları boyunca tekstilcilere akıl hocası yaptığını söyledi. Şahinoğlu, "Tekstil piyasasında akıl almak isteyen, sıkıntıya düşen muhakkak nuh Mehmet Küçükçalık ve Nuh Mehmet Baldöktü’ye giderdi. Fikir alır, yönlendirmesini ve yardımını isterdi. Tekstil ticaretinin öncü isimlerindendi" diye konuştu. Şahinoğlu, Baldöktü’nün yöresel tekstilin İstanbul kanalıyla Türkiye piyasasına açılımında büyük rol oynadığına işaret etti.