''Bölgedeki Enerji Yatırımlarını, Organik Tarım Projelerini Yakından İzliyoruz''



Foto: Evren Atalay (AA)

Garanti Bankası tarafından düzenlenen Garanti Anadolu Sohbetleri'nin ''Dünya Kenti Olma Yolunda İzmir'' başlıklı toplantısı, Swissotel Grand Efes'te yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, potansiyeli son derece yüksek, dünyanın eski kentlerinden biri olan İzmir'in, eğitimli, hoşgörülü, dışa açık insan yapısına sahip olduğunu belirterek, diğer metropollerle kıyaslandığında aldığı göçü en iyi şekilde sindirdiğini ifade ettiği İzmir'in, 9 Ege kenti içinde merkezi bütçeye tek artı veren kent olduğunu söyledi.

Diğer bazı illerin İzmir'e göre daha fazla büyüdüğü yönünde eleştiriler olduğunu ifade eden Kocaoğlu, ''Böyle bir şey yok. İzmir'in merkezi bütçeden aldığına bakarsanız, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yatırımlar kadar... Belediye, 8 senedir merkezi hükümetten daha çok bu kente yatırım yapmıştır'' diye konuştu.

Kocaoğlu, kentin stratejik planlarını hazırlayarak öncelikleri belirlediklerini ifade ederek, bu plan doğrultusunda ilerlediklerini, kentin gelişmesi için gerekli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Aliağa-Menderes arasında hizmete açılan raylı sistem projesine de değinen Kocaoğlu, bu proje olmadan kentin hedeflerini gerçekleştiremeyeceğini vurguladı.

İzmir'in dünya kenti olması için neler yapması gerektiğine dair çalıştaylar düzenlediklerini aktaran Kocoğlu, bu doğrultuda öncelikli olarak İzmir'in tasarımda, inovasyonda ve organik tarımda sıçrama yapabileceğini kararlaştırdıklarını kaydetti.

Aziz Kocaoğlu, kruvaziyer turizminin önemli olduğunu, bu konuda İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'a teşekkür ettiğini belirterek, ticaret kenti için limanın önem taşıdığını, İzmir Limanı'nın gemi yanaşım yolunun taranması gerektiğini, bununla ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

İzmir'in Amerikalı Brooking Enstitüsü'nün yaptığı incelemeye göre, 2011 yılında dünyanın en hızlı gelişen 4. metropolü olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, ''Önemli olan dördüncülüğün sürdürülmesidir, bu bayrağı artık geriletmeden taşıyabilmektir. İzmir, hem Çeşme'de yaşayacak, hem İzmir'de çalışacak, yaşam felsefesinden taviz vermeden, hoşgörülü insanların kenti olarak zenginleşecektir'' diye konuştu.

"Kruvaziyer, sağlık ve kongre turizmi fırsatları, kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaat projeleri İzmir için çok önemli gelişim alanları"

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de kruvaziyer, sağlık ve kongre turizmi fırsatları, kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaat projelerinin İzmir için çok önemli gelişim alanları olduğunu ifade ederek, banka olarak bölgedeki rüzgar, jeotermal ve termik enerji, liman ve marina yatırımlarını, organik tarım projelerini yakından izlediklerini söyledi.

Toplantıda, coğrafyası, iklimi ve yaşam tarzıyla İzmir'e benzeyen İspanya'nın önemli sahil şehirlerinden Barcelona modelinin inceleneceğini ve İzmir'e bir düşünce penceresi açmaya çalışacaklarını kaydeden Özen, ''İzmir'in, EXPO 2020'ye ev sahipliği yapma ihtimali var. Gerçekleşirse, kendini dünyaya tanıtma şansını elde edecek'' dedi.

''EXPO yol göstericimiz olacak''

İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün de İzmir'de lokomotif sektör olarak turizmin öne çıktığını belirterek, Türkiye'de gelişen turizmin tüm sektörleri kalkındırdığını belirtti. Ergün, İzmir'in EXPO adaylığıyla ilgili de ''EXPO yol göstericimiz olacak. Kentin tüm dinamiklerini harekete geçirecek'' dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir'in dünya kenti olması için son yıllarda çabaların yoğunlaştığını belirterek, 1980 yılında Avrupa'nın en pis kenti seçilen Barcelona'nın İzmir için iyi bir örnek olduğunu, Katalanlar'ın 30 yılda bir dünya yarattıklarını, 1929 EXPO'su ve 1992 olimpiyatları ile kentsel dönüşüm sağladıklarını ifade etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu da kentin son yıllarda yerel yönetim, merkezi hükümet ve sivil toplum kuruluşları birlikteliğiyle potansiyelini ortaya koyduğunu kaydederek, İzmir'in dünya kenti olmak için önündeki en iyi fırsatın, EXPO olduğunu belirtti.

Toplantıda Barcelona Kentsel Projeler Direktörü Prof. Joseph Anton Acebillo, ''Sürekli gelişen bir kent olarak Barcelona: İzmir için model önerisi'', BBVA Katalonya Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı Pedro Fontona ''Olimpiyat oyunlarının Barcelona'ya kattığı değer'', İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat da ''Makroekonomik veriler ışığında İzmir'in bugünü ve geleceği'' konulu sunum yaptı.