Bolu Tüneli'nde Tavan Çöktü Işık Erken Göründü



Yapımına 12yıl önce başlanan Bolu Dağı Tüneli'nde ilk ışığa ulaşıldı. Bolu Dağı Tüneli Kontrol Teşkilatı Başkanı Faik Tokgözoğlu, Bolu Dağı Tüneli'nin sol tüpünde yapılan çalışmaların sürdüğü esnada ışığa 3.5 metre kala bir boşalma yaşandığım belirterek, "Bu olay sonrasında tünelde ilk ışık gözüktü. Işığın gözüktüğü noktadan insanlar tünelin karşısına geçebiliyor" dedi.

Bu aşamada ışığın gözüktüğü noktanın yeterince güvenli olmadığına da işaret eden Tokgözoğlu, "Işığın gözüktüğü noktada çalışma yapılıyor. Bu noktaya kimseyi sokmuyoruz. Tünelde yapılacak olan törene hazırlık yapabilmek için tüneli güvenlik altına aldık. Başbakan'ın törene katılacağı tarihe kadar tüneli dışarıdan gelen herkese kapattık" diye konuştu. Çalışmanın sürdüğü sağ tüpte ise ışığın görünmesine 8 metre kaldı. Tokgözoğlu, sol tüpün tam kesit açılmasının Ağustos ayının 20'sini bulacağını söyledi.

Dünyanın en zor tünelini yaptık

Tünelde 14 yıldır görev yaptığını söyleyen Tokgözoğlu, şöyle devam etti: "Bolu Dağı Tüneli zemin açısından dünyanın en zor tünellerinden biri. Dünyada bu kadar zor açılan başka bir tünel yok. Yaşadığımız sevinç ve başarı, Türk mühendis ve işçisinin başarısı. Böyle tarihi bir olaya tanıklık ettiğimiz için çok mutluyuz."

Tünel 5 dakikada geçilecek Ankara-İstanbul 3.5 saate inecek
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından. Yüksel Proje Uluslararası A.Ş. müşavirliğinde, İtalyan Astaldi SpA firmasına yaptırılan Bolu Dağı Tüneli ile Gümüşova-Gerede Otoyolu tamamlandığında Ankara-İstanbul arası 3.5 saate inecek. Tünel 2006 sonunda tamamlanarak ulaşıma açılacak. Bolu Dağı'nı yarım saatte geçen bir sürücü tünelden 5 dakikada geçebilecek.