Bolu’ya ‘Akıllı SSK Hastanesi’ Açılıyor



12 Kasım depreminde büyük hasar gören SSK Bolu Hastanesi’nin yerine 250 yataklı "akıllı bina" sistemi ile yeni bir hastane yapılıyor. Yapımı tamamlandığında hastane binasının güvenliği 2 bin 400 noktadan sağlanacak.

Avrupa Yatırım Bankası tarafından finansmanı sağlanan SSK Bolu Hastanesi, otomasyon sistemi ile hastalara hizmet verecek. 250 yatak kapasitesine sahip hastanede bütün odalar 2 kişilik ve her odada banyo— tuvalet bulunuyor. 27 bin metrekare alana kurulan hastane, 9 milyon 200 bin Euro’ya mal oldu.

Hastaların, bütün işlemlerini en kısa sürede kolayca yaptıracağını anlatan SSK Bolu Hastanesi Başhekimi Dr. Erdal Kaya, hedeflerini kaliteli hizmet olarak açıkladı. Yaklaşık dört yıldır prefabrik binalarda hizmet vermeye çalıştıklarını bildiren Dr. Kaya, yeni binanın geniş bir alanda nezih ortam oluşturduğunu, önümüzdeki hafta taşınacakları hastane binasının tam kapasite ile hizmet vermesi için gerekli olan iç donanımının dört ay içinde tamamlanacağını belirtti. Yeni binaya kısmen taşındıklarını anlatan Dr. Kaya, “Yataklı servis, acil ve poliklinikler prefabriklerde bir süre daha hizmet vermeye devam edecek. Şu anda prefabrik binalarda günde 600—700 hastaya hizmet veriyoruz. Yeni hizmet binasının tam kapasite olarak çalışması halinde günde bin hastaya bakabileceğiz. Yeni binaya Pazartesi günü taşınmış olacağız. Ancak bu kısmen bir taşınma. Tam anlamıyla teçhizat ve donanımlarımızı yerleştirmemiz dört ayı alacak.”diye konuştu.

SSK Bolu Hastanesi Proje Müdürü Latif Altay ise yeni binanın ‘akıllı bina’ sistemi ile inşa edildiğini, yaklaşık 27 bin metrekare alana sahip olan binanın 6 farklı bilgisayar odası ve 2 bin 400 noktadan denetlendiğini bildirdi. Proje Müdürü Latif Altay, binanın Amerikan sistemiyle yapıldığını, statik testlerinin denendiğini söyledi. Letif Altay, SSK Bolu Hastanesi’nin daha önce yaşanan depremlerin hepsine dayanacak yapıda inşa edildiğini, yangınlara karşı ise duman detektörleri ve ‘springer’ adı verilen otomatik yangın söndürme siteminin devreye gireceğini ifade etti.

Bütün binada hijyenik klimaların bulunduğunu anlatan Latif Altay, klimaların kirli havayı alarak içindeki bakterileri yok edip temiz hava verdiğine işaret etti. Hastane binasındaki ısı sistemiyle ilgili de bilgi veren Letif Altay, “Tam donanımlı olan SSK Bolu Hastanesi binasında ayrıca ‘Isı Kontrol Sistemi’ mevcut. Isı Kontrol Sistemi’nde binanın bir odasında sıcaklık 20 derecenin altına düştüğü takdirde sistem otomatik olarak devreye girerek ısıyı 20 dereceye yükseltiyor. Tam tersi bir durum olursa yani sıcaklık yükselirsek 20 dereceye düşürüyor. Hijyenik klima, hastanenin bütün odalarında mevcut.” şeklinde konuştu.

Tam olarak dört ay sonra hizmet vermeye başlayacak SSK Bolu Hastanesi’nin yeni hizmet binası modern görünümüyle bölgede bulunan en güzel hastane durumunda olacak. Otomasyonla hizmet verecek olan hastanede hastalar zorluk çekmeden kısa sürede işlemlerini yapabilecek. Hastanede bulunan eczanede ise kuyruk çilesi çekmeden ilaçlar kolaylıkla alınacak. Konferanslar için geniş ve ferah bir ortam hazırlayan hastane yönetimi, burada çeşitli konferanslar düzenleyerek hastane personelini sürekli eğitimle yeniliklerden haberdar edecek. Personel, halkla ilişkiler, toplam kalite yönetimi ve benzeri kurslardan geçirilerek hastalarla ve hasta yakınlarıyla daha iyi diyalog kuracak.