Bor Enstitüsü Kuruluyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Bor ve Ürünleri Araştırma Enstitüsü kurulmasına ilişkin yasa tasarısı kabul edildi.

Komisyon, tasarıyı ''tali komisyon'' sıfatıyla görüştü.

Komisyona tasarı hakkında bilgi sunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji ihtiyacının karşılanmasında yerli kaynakların kullanılması üzerinde durduklarını belirterek, dünya bor rezervlerinin yüzde 64'ünün Türkiye'de bulunduğunu anımsattı.

Bor konusunda dünya piyasalarında Türkiye'nin rekabet edebilmesi için bu alandaki teknolojiye de sahip olması gerektiğini anlatan Güler, bu ihtiyacın giderilmesi için enstitü kurulmasının kararlaştırıldığını ifade etti.

Güler, bu enstitünün istihdam eden bir kuruluş değil, araştırma-geliştirme enstitüsü olacağını ve proje üreteceğini anlatarak, bu yüzden sadece 28 kişiyi istihdam edeceklerini söyledi.

BOR İLE ÇALIŞAN ARABA

Bakan Güler, borun enerji sektöründe kullanılması üzerinde de durduklarını bildirerek, bordan elde edilecek hidrojenin araba yakıtı olarak kullanılmasına ilişkin projenin, tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de de ele alındığı söyledi.

Bor madenlerinin özerk bir anlayışla işletilmesini planladıklarını ifade eden Güler, böyle stratejik öneme sahip bir ürünün işletilmesinde ''siyasetin'' etkili olmasını istemediklerini anlattı.

Güler, kurulacak Bor Enstitüsü'nün kesinlikle özerk olacağını belirterek, böylece üniversite, sanayi ve devlet işbirliğinin sağlanacağını kaydetti. Enstitünün projeleri sadece kendi bünyesinde yapmayacağını, dışarıya iş vereceğini belirten Güler, bu projelerden ortaya çıkan ürünlerin sanayide kullanılacağını söyledi.

TASARI

Tasarı, Türk Madenciliğinde önemli bir yer tutan bor madeninin katma değerinin yurt içinde kalmasına yönelik bor sanayi kurulmasının altyapısının hazırlanması için ''Bor ve Ürünleri Araştırma Enstitüsü'' kurulmasını öngörüyor.

Kısa adı ise ''BOREN'' olacak Enstitü'nün merkezi Ankara'da bulunacak. BOREN'e 28 kişilik kadro tahsis ediliyor.