Bornova Metrosu'nda Çalışma 14 Ay Sonra Yeniden Başlıyor



Üst üste yapılan itirazlar ve yargı süreçleri nedeniyle geçtiğimiz yıl inşaatı duran ve yaklaşık 14 aydır tek bir çivi dahi çakılamayan Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 metro hattında, çalışmaların yeniden başlaması için tüm engeller aşıldı. Ağustos ayında çalışmaların yeniden başlayabileceği belirtilirken, Büyükşehir Belediyesi'nin önümüzdeki haftalarda üçüncü ihaleyi kazanan Borege-Sigma Ortak Konsorsiyumu ile sözleşme imzalayacağı öğrenildi.

İhale üstüne ihale

Hatta yüklenici firma Bozoğlu yükümlülüğünü yerine getirmeyince, Büyükşehir sözleşmeyi feshetti. Ardından yeniden ihaleye çıktı. Ancak bu kez KİK, Ataç İnşaat-EM Elektrik Ortak Konsorsiyumu'nun kazandığı ikinci ihaleyi iptal etti. Bunun üzerine Büyükşehir, üçüncü kez ihaleye çıktı. Bu sırada ikinci ihaleyi kazanan Ataç inşaat, mahkemeye itirazda bulundu. Ankara 4. İdare Mahkemesi, itirazı haklı bularak KİK'in iptal kararının yürütmesini durdurdu. Bunun üzerine KİK düzeltici işlem kararı aldı ve ihaleyi iptal eden kararını iptal etti. Büyükşehir de yaptığı üçüncü ihaleyi iptal ederek, Ataç'ı sözleşme imzalamaya çağırdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, KİK'in iptal kararının yürütmesini durduran 4. İdare Mahkemesi kararını bozunca bu kez Büyükşehir Belediyesi geri adım atarak iptal ettiği ihaleyi tekrar geçerli saydı.

Değerlendirme sonucunda yarım kalan işlerin tamamlanmasına ilişkin çıkılan üçüncü ihaleyi, en düşük ikinci teklifi veren Borege-Sigma ortak konsorsiyumunun kazandığı açıklandı. İhalede en düşük teklifi veren Yapı Proje Merkezi-Moskovskiy Metrosroy Açık A.Ş. Ortak Konsorsiyumu ise mali tablolarındaki matematiksel hatalar nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldı. Devre dışı kalan firma, mali tablolardaki matematiksel hatadan kaynaklanan farkın kamu yararına olduğunu iddia ederek KİK'e itirazda bulundu. İkinci ihaleyi kazanan Ataç da dava dosyasını Danıştay'a taşıdı.

Danıştay bölge idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun olduğuna hükmederken KİK de ihale sonucuna yapılan itirazı reddetti. Engellerin tek tek aşılmasının ardından projenin de önü açılmış oldu. Büyükşehir Belediyesi, KİK kararının yasal olarak kendilerine tebliğ edilmesinin ardından Borege-Sigma Ortak Konsorsiyumu'nu Ağustos ayı içinde sözleşme imzalamaya davet edecek. Yüklenici firmaya yer teslimi yapılmasının ardından Ağustos ayında bir terslik olmazsa çalışmalar 14 ay aradan sonra yeniden başlayacak ve 1 yılda tamamlanacak.