Borusan-TEMA Kırsal Kalkınmada Yeni Proje için Düğmeye Bastı



Borusan ve TEMA'nın Afyon Tazlar köyünde başlattıkları kırsal kalkınma projesi şimdi de 10 bin kişinin yaşadığı üç belde ve iki köye taşınacak. Hedef üretimde verimliliği artırmak

Borusan Grubu Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın desteğiyle çocukluğunun ilk altı yılını geçirdiği Afyonkarahisar Tazlar Köyünde TEMA Vakfı tarafından 1998-2010 yılları arasında uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan kırsal kalkınma projesi, ikinci bir projeyi de beraberinde getirdi. Borusan ve TEMA Vakfı, Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney, Düzağaç ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık ve Karacaören köylerinde dört yıl süreli üç belde, iki köyde uygulanacak kırsal kalkınma projesini yine birlikte hayata geçirecek.

Her iki kurumun toprakları erozyon ve çölleşmeden korumak hedefiyle bir araya getiren projeye ilişkin protokol dün Borusan Holding Yönetim Merkezi Perili Köşk’te TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın da hazır bulunduğu törende Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş tarafından imzalandı.

İmza töreninde konuşan Asım Kocabıyık köylerden şehirlere göçün, tarım arazilerinin erozyona uğramasının, tarım faaliyetinin asgariye inmesinin ve köylerdeki ilkokulların kapanmasının Türkiye’nin en önemli sorunlarından olduğunu belirterek şunları söyledi: “Devletin yanı sıra özel kuruluşların da bu sorunların hallinde görev alabilecekleri düşüncesiyle geliştirdiğim projenin ilk uygulama yeri olarak, doğduğum ve altı yaşına kadar yaşadığım Tazlar köyünü seçtim. Projenin detaylandırılması ve tatbikini bu konuda uzman bir kuruluş olan TEMA Vakfı’na tevdi ettim.
Geçen sene, Tazlar Köyü Kırsal Kalkınma Projesi’ni noktalarken; bu modelin örnek olmasını ve benzer projelerin ülkemizin tüm köylerine nasip olmasını dilemiştim. TEMA ile attığımız bu adımla, Tazlar köyü çevresinde yer alan üç beldeyle iki köyü içine alacak ikinci projemizi başlatıyoruz.”

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca da şunları söyledi: “Afyon Tazlar’da topraklarımızı koruyarak, köylüye alternatif geçim kaynakları sunarak, doğru tarım tekniklerini ve su varlığımızı koruyan sulama tekniklerini uygulatarak hane başına düşen gelirin artmasını sağladık.  Erozyonu önleyici tedbirler alınınca köyde tarımsal verimlilik yüzde 50 arttı. 360 olan köy nüfusu proje sayesinde 1600’e yükseldi. Böylece kentten köye geri dönüşü sağladık. Yeni işbirliğimizle de, bu projenin kazanımlarını diğer köylerimize yaymanın heyecanını yaşıyoruz.’’

‘Köye gelin gelmeye başlamış’

10 yıl süren Tazlar Köyü Kırsal Kalkınma Projesi, Asım Kocabıyık’ın köyünde yaşamı önemli oranda değiştirmiş. Tarımda verimlilik artmış.

Köyde ciddi bir meyvecilik başlamış. Dışa göç durmuş, gidenler dönmüş.  Hatta ‘Sinanpaşa ilçesinden, Afyon’dan bile köye gelin gelmeye’ başlamış. Şimdi hedef 10 bin kişinin yaşadığı üç belde ve iki köyde de aynı rüyayı gerçeğe dönüştürmek.

Yüzde 50 tasarruf

Kırsal Kalkınma Projesi’yle hedeflenen tarımsal üretimde yüzde 30 verim artışı ve sulama suyu kullanımında yüzde 30-50 tasarruf sağlamak.

Proje kapsamında 900 dekar arazide modern meyve bahçeleri kurulacak. Bahçeler tam verime yattığında ortalama 400 ton kiraz, 1200 ton elma,  65 ton erik,  500 ton cevizden yılda 5 milyon 285 bin TL gelir elde edilecek. Dağıtılacak tohumlardan üçüncü yılın sonunda getirisi 8 milyon lira olan yılda toplam 16 bin tdon kaba yem elde edilecek ve böylelikle hayvancılığın gelişmesine de katkıda bulunulacak.

5 milyon liraya mal olacak vatandaş da destek verecek

TEMA Vakfı-Borusan Afyonkarahisar-Sinanpaşa Güney, Düzağaç ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık ve Karacaören Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi, 2010 yılında uygulanmaya başlayacak. Yeni kırsal kalkınma projesinin 5 milyon lira olarak belirlenen maliyetinin 2.3 milyon lirası Borusan’dan çıkacak. Geri kalan miktarı ise devlet ve proje kapsamındaki merkezlerde yaşayan ve projeye katılacak vatandaşlar karşılayacak. Asım Kacabıyık, ikinci kırsal kalkınma projesinde yer alan üç belde ve iki köyün başarıyla sonuçlanan projenin uygulandığı Tazlar köyüne komşu olduğunu belirterek, “İlk projenin başarılı sonuçları bu köy ve beldelerdeki vatandaşların da dikkatini çekti ve bizden böyle bir kalkınma projesinin devreye sokulmasını istediler” dedi. Projeye vatandaş katkısının kabul edilmesinin nedeni ise böylelikle projeyi sahiplenmelerinin sağlanması. Dört yıl sürecek projeyle geleneksel tarımsal üretiminin yerine çağdaş tarım teknikleri uygulanacak ve çiftçilere eğitimlerle bu modeller yaygınlaştırılacak.