Borusan’ın Kriz Yönetimi Mittal ve Arcelor’a Örnek



Borusan Holding CEO’su Agah Uğur uyguladıkları kriz yönetiminin başarı ile sonuçlandığını belirterek, “Şimdi işler normalleşti, makul kârlara geçtik” dedi. “Bizim krizimiz daha Türkiye’de kriz başlamadan oldu bitti” diyen Uğur, uyguladıkları program ve sonuçlarını şöyle anlattı:

* Aslında işin başında krizin geldiğini göremedik. Ortaklarımız Mannesman ve Mittal da göremedi. Fiyatlar çok şişmişti ama olsa olsa biraz düzeltme yapar diye bekliyorduk. Bu yüzden yöneticilerimize, ‘Aman kriz geliyor, dikkatli olun’ falan da dememiştik. Ama Davos’ta ilk toplantılara girdiğimde o kadar negatif konuşmalar başladı ki, daha toplantı bitmeden 10 tane genel müdürüme, ‘Dikkat, işler felakete gidiyor’ diye mesaj yolladım.

* 15 Eylül-30 Ekim arasında çelik fiyatları 1200 dolardan 430 dolara düştü. Bu, bir buçuk ayda yüzde 70 fiyat düşüşü demektir. Bizde kontratlar üçer aylık dönemler halinde bağlanır. Krize neden olan ipotekli kredilerde bile bu çapta bir düşüş yaşanmadı. Bu bizim için büyük bir darbeydi. Üstüne üstlük, 2008’in son çeyreğinde talep yarı yarıya azaldı.

* 14 Ekim’de 18 maddelik bir ‘Kriz Yönetimi Programı’ açıkladık. ‘Saklamayacağız, saklanmayacağız, yeni yıla bagajsız (stoksuz) gireceğiz’ diye karar aldık. Stokları kârına zararına bakmadan minimuma indirmek, borçları azaltmak, yatırım yapmamak, en küçük kalemde bile tasarrufa gitmek gerekiyordu, bunu yaptık.

* Daha önceki iş yapma şeklimiz, kriz programımızın tam tersi, Borusan’ın ismi ile nasıl olsa satarım, nasıl olsa parasını bulurum idi. Büyük bir değişikliği seçmiştik. Yeni hedefimiz, ‘ne olursa olsun sat, bilançoyu küçült’ oldu. 6 Sigma ile uzaklara bakıyorduk, bunu değiştirdik. Uzun vadeler yerine üçer aylık kısa dönem hedefler koyarak ilerledik.

* Mecburen yüzde 13 civarında bir personele veda ettik. Bu da 700 kişi ediyor. Hiçbiriyle sorunlu ayrılmadık. Şimdi onların bir kısmını geri aldık. 100 küsur arkadaşımız geri geldi. Ücret arttırmadık ama ileride işler düzelince bonkör olacağımızı biliyorlar. Bu, sadece ayrılanlar için değil, kalanlar için de çok önemli.

* Tabii ki 2008’in dördüncü çeyreğinde zarar ettik. Ama ilk üç çeyrek harikaydı. Bunu geri vermiş, yılı boşa geçirmiş olduk. Borusan fabrikamız da ilk kez zarar etti. Geçen yılı 4 milyar dolar ciro ile kapattık. Bu yıl 2.5-3 milyar dolar ciromuz olacak. İş hacminden ortalama yüzde 10 kaybederiz, geri kalanı çelik fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanacak.

* Başarımız ortaklarımıza da örnek oldu. Arcelor’un kendisi geldi, Mittal ekiplerini gönderdi, hedeflerimizi ve sonuçlarımızı incelediler, nasıl yaptığımızı gördüler, yer yer uygulamaya soktular.