Bosna-Hersek'teki Otoyol Projesini Cengiz İnşaat Üstlendi

Foto: Midhat Poturovic (AA)

Bosna-Hersek'i Avrupa ülkelerine bağlayacak 5C koridoru otoyolundaki üçüncü ve en yüksek tutarlı projeye ilişkin anlaşma, Cengiz İnşaat ve Bosna-Hersekli yetkilileri tarafından imzalandı.

Başkent Saraybosna'daki Bosna-Hersek Federasyonu hükümet binasında düzenlenen törende 179 milyon avroluk anlaşmayı Bosna-Hersek Federasyonu Otoyol Kamu Şirketi Müdürü Ensad Kariç ve Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Kemal Ünlüer imzaladı. Törene, Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç ve Bosna-Hersek Federasyonu İletişim ve Ulaştırma Bakanı Enver Biyediç de katıldı.

Macaristan'dan başlayıp Hırvatistan'ın Ploçe Limanı'nda son bulacak olan "5C Koridoru" otoyolunun Bosna-Hersek bölümündeki en yüksek fiyatlı bu anlaşma, Saraybosna'nın güney kesiminde bulunan Vlakovo-Lepenitsa arasındaki 10 kilometrelik bölümü kapsıyor. 20 ay sürmesi planlanan projede Türk şirketinin yanı sıra yedi Bosna-Hersek şirketi de yer alacak. Bosna-Hersek şirketlerine ödenecek 102 milyon avro da aynı zamanda yerel firmaların bu otoyol projesinde alacakları en yüksek miktar olacak.

Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi, halen söz konusu otoyol üzerinde iki bölgenin daha inşaatını üstlenmiş durumda. Bugün imzalanan üçüncü anlaşmayla birlikte Cengiz İnşaat'ın Bosna-Hersek'te üstlendiği işlerin toplam miktarı 370 milyon avroya ulaştı.

İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bosna-Hersek Federasyonu Otoyol Kamu Şirketi Müdürü Ensad Kariç, ihaleyi resmen Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin aldığını ve bu sefer kendisine yedi Bosna-Hersek firmasının da eşlik edeceğini söyledi.

Ülkedeki ilk anlaşmayı 21 Mayıs'ta otoyolun Suhodol-Tarçin arasındaki kısmının inşası için, ikinci antlaşmayı ise 28 Ağustos'ta Lepenitsa-Suhodol arasındaki kısım için imzaladıklarını hatırlatan Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Kemal Ünlüer de bugün Vlakovo-Lepenitsa arasındaki üçüncü kısım için antlaşma imzaladıklarını ifade etti.

Ünlüer, "Her şeyden önce Bosna-Hersek Federasyonu Otoyol Kamu Şirketi'ne ve Bosna-Hersek Federasyonu İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı'na bu kadar kısa bir süre içerisinde bu üç kısım için de ihale düzenleyebildikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu, 5C koridorunun Bosna-Hersek içerisindeki en önemli kısmı" dedi.