Bosphorus City Saraybahçe'ye Zeynep Fadıllıoğlu Dokunuşu



Sinpaş GYO, Bosphorus City projesinde Saraybahçe örnek evinin iç tasarımını iç mimar / tasarımcı Zeynep Fadıllıoğlu’na emanet etti. İngiltere’de Andrew Martin firmasının geleneksel iç mimarlık ve tasarım ödülünü alarak 2002 yılının tasarımcısı seçilen Fadıllıoğlu,  bu yıl da Bosphorus City Saraybahçe Evi ile yine bu yarışmaya davet edildi. Fadıllıoğlu, bu yıl ayrıca Bosphorus City içinde yer alan Boğaziçi Yalısı’nı da tasarlayacak.
Fadıllıoğlu, Bosphorus City projesi için “Birçok insanın Boğaz rüyasına sahip olmasını sağlayacak çok başarılı bir proje olduğunu düşünüyorum. Sinpaş’ın profesyonel yaklaşımı, yaratıcılığa ve kaliteye verdiği önem beni çok etkiledi ve bu proje sayesinde birçok insanın hayallerindeki eve kavuşacağını düşünüyorum” dedi.

Saraybahçe Evlerinde 141 metrekare ile 205 metrekare arasında 3 oda ve 1 salon daireler dışında, 159 metrekare ile 164 metrekare arasında 2 oda ve 1 salondan oluşan bahçe katları bulunuyor. Bosphorus City boğaz manzarasına ve Küçükçekmece Göl manzarasına hakim Saraybahçe Evlerinde farklı beklenti ve zevklere hitap eden bahçe dubleks, kat dubleks, çatı dubleks ve penthouse daire seçenekleri de yer alıyor. 

Zeynep Fadıllıoğlu ve tasarım ekibi örnek evin içindeki oturma ünitelerinden masalara, duvarlardan zemine kadar her şeyi özel olarak tasarladı. Evin tasarımında cam altı tekniği, pirinç ve bakır oymacılığı, kalem işi sanatı, hat sanatı ve farklı dokudaki tekstillerin beraber kullanan Fadıllıoğlu, Ottomanlar (puflar), kurna, nişler, banyo nişi, ahşap oyma kapılar, döküm kulplar ve kapı kolları, işleme paneller ve mimari formlar gibi özel çalışmalara da yer verdi.

Dekorasyonu yaparken hem Osmanlı kültürünü yansıtan, hem de İngilizlerin 'fresh' dediği bir tarzı ortaya çıkardığını belirten Zeynep Fadıllıoğlu, “Her kullanıma cevap verecek bir iç mekan tasarladık ve sadece estetik değil fonksiyonel bir bakış açısı da getirdik. İstanbul Boğazı’nı yorumlayan Bosphorus City projesinde olduğu gibi biz de tasarım yaklaşımında modern ve klasik çizgiyi bir arada kullandık. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerini modern bir tasarımla sentezledik. Ayrıca ev sahiplerinin yaşam tarzına kolaylıklar getirerek, rahatlığa ve estetiğe önem veren bir yaşam stili sağladık. Böylece, çok şık zarif bir ortamda yaşam imkânı sunduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Saraybahçe örnek evinin girişindeki duvarlarda, Selçuk sanatından esinlenilen delikli metal döküm meshler ve eskitme ayna kullanıldı. Salonda Osmanlı yazılarından oluşan döküm metal masalar hazırlandı. Zeminde ahşap ve taşın bir araya geldiği özel el işçiliğiyle hazırlanmış kaplama uygulandı. Cam arkası tekniğiyle çalışılarak, farklı cam katmalarından yemek masası tasarlandı. Evin ebeveyn yatak odasında ve banyosunda ise Venedik ayna kullanıldı ve banyoda Selçuk motifli çiniden ayna bordürü hazırlandı. Evin salonunun tavanında ve yatak odasının duvarında, Osmanlı motiflerinden oluşturulmuş kalem işi uygulandı.