Botaş' a Yatırım Freni



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ'tan iletim faaliyeti dışında kalan doğalgazın dağıtımına yönelik yatırımlarını durdurmasını istedi.

BOTAŞ, sahip olduğu doğalgaz alım sözleşmelerini öngörülen takvime göre özel sektöre devretmediği için karşı karşıya geldiği EPDK ile bu kez de yatırımlar konusunda anlaşmazlığa düştü. Doğalgaz Piyasası Yasası'nda öngörülen süre ve miktarda doğalgaz alım sözleşmesini özel sektöre devretmediği için BOTAŞ hakkında soruşturma başlatan EPDK, aldığı bir kararla BOTAŞ'tan iletim faaliyeti dışında kalan doğalgazın dağıtımına yönelik yatırımlarından da vazgeçmesini istedi. Kararda, BOTAŞ'tan, 2003 yılında ihalesine çıktığı projelerin kapsamından, şehir mücavir alan sınırları içinde kalan istasyonlar dahil, bağlantı ve dağıtım hatlarını da çıkarması talep edildi.

YASA ENGEL
EPDK Başkanı Yusuf Günay kararı yorumlarken, Doğalgaz Piyasası Yasası uyarınca BOTAŞ'ın şehiriçi doğalgaz dağıtım yatırımı yapamayacağını söyledi. BOTAŞ Genel Müdürü Bilgiç de EPDK'nın dikkat çektiği ihalelerin kapsamı içinde yürüyeceğini vurguladı. Bilgiç, EPDK'nın kararının BOTAŞ'ın, doğrudan doğalgaz satışı yapmasını engellemeye yönelik bir önlem olduğunu savundu.