"Boya Konusunda Ciddi Bir Arz Fazlası Var"



Hızla kabuk değiştiren boya sektöründe Parrot Boya'nın hedeflerini, firmanın genel müdür yardımcısı Ercan Erbek'e sorduk.

Sizi boya sektörüne iten ne oldu?

Zaten 1978’den bu yana Ege Bölgesi’nde toptan inşaat faaliyetleri yürüten bir firmamız vardı; yani zaten pazarın içindeydik. Olanaklarımız müsait olunca, boya üretimine yöneldik. Şu anda 16 bölgede toptan bayilerimizle, 3000 noktada da nalburlar aracılığıyla varız; hedefimiz, Türkiye’nin tamamında az da olsa bulunmak.

Parrot Boya kendini nasıl tanımlıyor sektör içinde?

Biz, ağırlıklı olarak su bazlı inşaat boyaları üzerine yoğunlaşıyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz, 15 bin ton civarında. Biraz yatırım yaparak bu üretimi artırmak çok kolay; ama artık Türkiye’de eskisi gibi üretim değil, satış önemli. Bunun da birçok bileşeni var. Biz, kaliteli ürün ve doğru fiyatlandırma, zamanında teslim gayretindeyiz. Bu, bizi nereye götürürse ona razıyız.

Bizim işimiz renk; çünkü onu satıyoruz. Bundan 15 yıl öncesini düşünürseniz, piyasada en fazla 20 renk seçeneği vardı. Tüketicinin ya da bayinin de farklı bir renk talebi yoktu. Ama şimdi işimizin en önemli parçalarından biri renk çeşitliliğini sunmak. Şu anda biz, dış cephede 88, iç cephede ise 50 hazır renk seçeneği sunuyoruz. Ayrıca müşteri talepleri doğrultusunda istenilen renkleri de üretiyoruz. Çünkü artık insanlar, perdesinin ya da mobilyasının renginde boya istiyor.

Sizce sektörün en önemli sorunu nedir şu anda?

Türkiye’de boya konusunda ciddi bir arz fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca, pastadan pay kapabilmek için de ilginç yöntemler deneniyor. Şu an için en sıkıntılı durum, çok uçuk vadelerle boya ticareti yapılması. Üretici firmalar, hem kapasitelerini doldurmak, hem de devam edebilmek için buna yöneliyor. Neredeyse bir yıla varan gereksiz vadeler yapılıyor. İşin enteresan tarafı, tüketiciden böyle bir talebin olmaması. Nalburların üzerinde gereksiz bir stok yükü var; belki bu vadeler nalbura bir kredi oluyor bu anlamda. Bayi ziyaretlerimizde, bunu görebiliyoruz.

Kentsel dönüşümle inşaat sektörünün hareketleneceği yönünde bir beklenti var. Öyle olunca bize yansımaması mümkün değil. Ama sürecin nasıl ilerleyeceği bilinmediği için, dekorasyon, tadilat işleri bitti.