“Boya Sektörü Türkiye’de Avantajlı Konumda”

Uzertaş Genel Müdürü Lalehan Erem Tokcan

İthal ve yerli ürünlerle uzun yıllardır boya sektöründe faaliyet gösteren Uzertaş’ın Genel Müdürü Lalehan Erem Tokcan, yeni ürünleri hakkında bilgi vererek sektör hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yapı sektöründe uzun yıllardır hizmet veren Uzertaş; Avrupa'dan özel boyalar, beton ve ahşap koruyucular, ahşap ve metal vernikleri ithal ediyor. İç pazardan da boya ve yan ürünleri, yapı kimyasalları, toz boyalar, demir oksit pigmentler ve birçok farklı ürünü tedarik edip, toptan dağıtımını yapıyor. İnşaat ve restorasyon projelerinde kullanılacak ithal boya ve yalıtım ürünlerinin tanıtım ve tedarikini de yaptıklarını söyleyen Lalehan Erem Tokcan, doğru yerde, doğru ürünün ne şekilde kullanılacağına dair ilgili personele eğitimler de verdiklerini belirtiyor. Karaköy Perşembe Pazarı’nda başlayan ticari faaliyetlerini 1984 yılından 2008’e kadar Gümüşsuyu’ndaki merkezlerinde sürdürdüklerini ifade eden Tokcan, son 9 yıldır da Tuzla Birlik OSB’de kendi şirket ve depolarında çalışmaya devam ettiklerini kaydediyor.

Yeni marka ve işbirlikleri

Türk boya pazarını ilk Avrupa boya ile tanıştıran firma olduklarının altını çizen Tokcan, Belçika’dan Trimetal boyalarını ithal ederek Türkiye ve KKTC’ de başarılı satışlar yaptıklarını vurguluyor. Akzo Nobel’in Trimetal markasını satın almasının ardından Uzertaş’ın yeni markaları bünyesine kattığını ifade eden Tokcan; Almanya’dan Beeck boyalarını, Danimarka’dan PPG çatısı altındaki Bondex ahşap koruma boya ve verniklerini, İngiltere’den Incralac ve dış cephe anti graffiti sistemlerini Türkiye pazarına sunmaya devam ettiklerini belirtiyor. Tokcan, ayrıca iç piyasada da 2016 yılında Marshall’ın tüm Türkiye proje ana bayiliği sorumluluğunu üstlendiklerini sözlerine ekliyor.

“Sektörün ucuz iş gücü avantajı var”

Türkiye'de inşaat sektörünün sürekli geliştiğini ve büyüdüğüne işaret eden Tokcan, boya sektörünün de yeni, uzun ömürlü ve teknolojik ürünlerle inşaat sektörüne destek verdiğini söylüyor. Bu sebeple Türkiye’de diğer sektörlere göre en avantajlı konumdaki sektör olduğuna dikkat çeken Tokcan, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürüyor: “Buna büyük boya fabrikaları kadar merdiven altı olarak tabir ettiğimiz üretim firmaları da dahil. İş gücünün diğer sektörlere göre ucuz oluşu da avantajını arttırıyor. Kalifiye eleman yetiştirilirse; son teknoloji ürünü boyalar doğru yerde doğru şekilde gereği gibi kullanılmış olacak. Meslek liselerinde yapı teknolojisi bölümü olan okul sayısının artırılarak sektöre kalifiye eleman sağlanması en önemli hususlardan biri.”

İnovatif ürünler ön planda olacak

Yurt dışına, özellikle Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri’ne yönelik projeleri olduğunu anlatan Tokcan, Türkiye’de olmayan inovatif ürünleri de sektöre tanıtmayı planladıklarının altını çiziyor. İnovasyonun sadece üretimin arttırılması için değil, sağlık, konfor ve estetik için de gerekli olduğuna dikkat çeken Tokcan, bu amaçla yapı sektöründe bütün dünyada uygulanan teknolojileri yakından takip ederek en uygun biçimde Türk firmalarının kullanımına sunduklarını kaydediyor.

Mimarlara Beeck, PPG Architectural Coatings Bondex, İncralac, Hydron Anti Graffiti, Marshall Boya, Aries’ i tavsiye ettiklerini belirten Tokcan, “Beeck 120 yıllık geçmişe sahip bir firma ve ürünleri karbon içermiyor. Mineral bazlı ve su itici özelliği sahip. Aktif potasyum silikat esaslı ve buhar geçirgenliği de çok iyi. Aynı firmanın beton ve taş verniklerini de dış cephede emici mineral yüzeylerin korunması için tavsiye ediyoruz. Ahşap yüzeyler için de Danimarka’da üretilen dünya PPG’nin Bondex markasının ürün gamını öneriyoruz. Tavsiye ettiğimiz ürünlerden biri de Anti Graffiti sistemini, son kat olarak beton, taş, tuğla, ahşap, alüminyum, seramik, cam gibi yüzeylere Nu-Guard’ı tavsiye ediyoruz” diyor.

“Kaynakların korunması doğa dostu ürünlerle mümkün”

Milyonlarca lira harcanarak inşa edilen projelerde yer alan en küçük ayrıntının kendileri ve Türkiye kaynaklarının korunması için çok önemli olduğuna değinen Tokcan, ortaya konulan ürünlerin sağlıklı ve uzun ömürlü olarak gelecek nesillere aktarılabilmesinin üstün teknolojiyle üretilmiş doğa dostu ürünlerle mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Tokcan; bu ürünlerin temini, kullanım eğitimlerinin verilmesi ve yaygınlaşmasının başlıca hedefleri olduğunu sözlerine ekliyor.

Dini yapıların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde taşınması için aktif potasyum silikat esaslı, mineral bazlı Beeck boyasını kullandıklarını ve SP Plus ile koruduklarını kaydeden Tokcan, bu şekilde yaptıkları işlere şu örnekleri veriyor: II. Mahmut Türbesi, Ataşehir Mimar Sinan Camii, Edirne Büyük Sinagog, Panayia Rum Kilisesi, Yenikapı Mevlevihanesi ve Pargalı İbrahim Paşa Külliyesi, Tarihi Beyazıt Hamamı ve Hürrem Sultan Hamamı”

Reklam Goruntulenme Bolumu