Bozuk Yollar Yüzünden 255 Vatandaş Belediyeye Dava Açtı



Kış ve bahar yağışları sonunda karayollarında oluşan çukurlar trafiği tehlikeye düşürmenin yanında araçlarda da maddi zarara yol açıyor. Kar ve yağmura bir de belediyelerin bakım, onarım ve düzenleme çalışmaları sebebiyle açılıp kapanmayan çukurlar eklenince karayollarında araç sürmek daha da zorlaşıyor. 13 milyona yaklaşan nüfusu ile ülkemizin en kalabalık kenti İstanbul'da yaşayan yüzlerce vatandaş yollardaki çukur ve bozuklukların aracını bozduğu gerekçesiyle Büyükşehir'e dava açtı. Çöken, çatlayan, bozuk asfalt yüzünden lastiği patlayan, hasar gören araçlar ve bu yüzden kaza yapan, açılıp aylarca kapatılmayan derin çukurlara düşüp yaralanan, kolu, bacağı kırılan vatandaşlar 2004 yılından bu yana Belediye'ye 255 dava açtı. Açılan davalar kapsamında Belediye bugüne kadar yaklaşık 500 bin TL tazminat ödemek zorunda kaldı.

Belediyelerin kapatmadığı çukura düşüp lastiği patlayan ve hasar gören otomobillerini tamir için vatandaşların belediyelerden tazminat talep etme hakkı bulunuyor. Yollardaki alt, yapı eksikliği ve bozukluklar sebebiyle aracınızda meydana gelen hasar 938 TL'nin altındaysa tüketici hakem heyetine başvurarak zararınızı belediyeye ödetebiliyorsunuz. Eğer maddi hasarınız bu miktarın üzerinde ise belediyede maddi tazminat talepleriniz için tüketici mahkemesi ya da hukuk mahkemesine gitmeniz gerekiyor. Belediyenin "ayıplı hizmeti" sebebiyle çukura düşen ve kolu-bacağı kırılanlar ise, maddi zararları ile hastane masrafları yanında mahkemeye başvurup, manevi tazminat da isteyebiliyor. Son yıllarda giderek bilinçlenen vatandaşlar belediyelere birçok konuda maddi tazminat davası açıyor.

Vatandaşın her türlü konuda bilinçlenmesi ve haklarını öğrenmesi ile birlikte şikayet ve dava açma sayılarında ciddi artış gözleniyor. 2004 yılında yollardaki bozukluklar nedeni ile Büyükşehir'e dava açan sayısı yalnızca 1 iken bu rakam 2009 yılında 91'e yükseldi. Büyükşehir Belediyesi'ne açılan 255 davada bugüne kadar vatandaşın kazandığı tazminat yaklaşık 500 bin TL'yi buluyor.

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bozuk yollar sebebiyle vatandaşlardan gelen şikayetlerin geçmiş yıllara göre arttığını söyledi. Yaya geçitleri, elektrik, telefon direkleri, tabelalar yüzünden insanların yolda ve kaldırımlarda yürüyemez hale geldiğini belirten Kaya şu bilgileri verdi: "Bozuk yollar nedeniyle zarara uğrayan tüketicinin belediyeden maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı var. 938 TL'nin altındaki miktarlardaki zararlar için hakem heyetine başvurmak gerekiyor. Bu rakamın üzerindeki tazminat talepleri için ise tüketici mahkemesine dava açmak mümkün."

Büyükşehir: Yollara 6 yılda 1 milyon TL harcadık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan alınan bilgiye göre kent genelinde bozulan yollarla ilgili olarak yapılan çalışmaları şöyle: "Ana ulaşım yollarına 2004'ten bu yana 10 milyon 493 bin 277 ton asfalt serimi yapıldı. 2004 yılından bugüne asfalt yenileme çalışmalarına 1 milyon 107 bin 229 TL harcandı. Köy yollarının ıslahı için 2004'ten bu yana 1 milyon 17 bin 546 ton asfalt yapım ve onarımı ile köy içindeki bozuk stabilize yollar için 5 milyon 431 bin 560 metrekare sathi kaplama yapıldı."