BP'nin Sorunlu Kuyusu Bu Hafta Tamamen Kapatılıyor



Emekli Amiral Thad Allen, Deepwater Horizon'da meydana gelen patlama ve yoğun sızıntı ardından, dört ayı aşkın süredir sondaj çalışmaları yapılan boşaltma kuyusunun, bugün, hasarlı kuyuyla kesişmesinin beklendiğini söyledi. Daha sonra kuyu, çamur ve çimento karışımı pompalanarak tıkanacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nin yakın tarihindeki en büyük çevre felaketi olarak nitelenen Nisan ayındaki patlama ardından, Meksika Körfezi'ne, şimdiye kadar yaklaşık 5 milyon varil petrol yayıldı.

Bu arada Amerikan yönetimi, gelecekte yine benzeri sızıntılar meydana gelmesini önlemek için, Meksika Körfezi'nde faaliyet gösteren petrol ve doğalgaz şirketlerinden, kullanılmayan 3500 kuyuyu tıkamalarını ve 650 petrol platformunu da sökmelerini istiyor.

Bazı platform ve kuyular onyıllardır kullanılmadı ve bu tesislerde, sızıntı olasılıkları konusunda, hiçbir inceleme yapılmadı.

Dün bir yönerge yayımlayan Amerikan doğal kaynaklarından sorumlu bakanlık, arama çalışmaları ve petrol üretimi için son beş yıldır kullanılmamış olan kuyuların tıkanmasını ve boru hatlarıyla platformlarının sökülmesini istedi.

Okyanus Enerjisi İdaresi Müdürü Bromwich, "Altyapı eskidikçe bir zarar doğması olasılığı da artıyor." dedi ve Ekim ayında yürürlüğe girecek olan uygulamanın bu tür tehlikeleri önemli ölçüde azaltacağını kaydetti.