Brezilya Amazon Ormanları'nı Kamulaştırmayı Düşünüyor



Brezilya, yağmur ormanlarını korumak için Amazon ormanlarını içindeki tüm doğal kaynaklarla birlikte kamulaştırmayı planlıyor. Eğer yasa geçerse, ormanda faaliyet yürütmek isteyen tüm şirketlerin devletten izin alması gerekecek. Yasayı hazırlayan milletvekili Sergio Zveiter, yağmur ormanlarının kaybedilmesinin "kabul edilemez" olduğunu söylerken, yasanın incelenmesi için komisyon kurulacağı söyleniyor.

Zveiter, "uluslararası liderler tekrar tekrar Amazon'un ulusal toprak olmadığını" iddia etti derken, ormanların Brezilya'nın egemenliğinde olduğunu hatırlattı. Yasaya göre Brezilya hükümeti madenlerde dahil olmak üzere ormandaki her şeye sahip olacak ve bu kaynakları kullanmak da devlet ve devletin izin verdiği şirketlerin tekelinde olacak.

Son yıllarda Amazon ormanlarında ağaçların sayısının giderek azaldığı gözlemlenirken, bunun küresel ısınmayı arttıracağı da düşünülüyor. Çevreciler hızlı adımlar atılması gerektiğini söylerken, Brezilya yasama sisteminin yavaş işlediği yasaların çeşitli komisyonlardan geçmesi gerektiği de belirtiliyor.