BRICS Ülkeleri 'Kalkınma Bankası' Kuruyor



BRICS ülkelerinin kalkınma bankası kurması fikri, ilk kez 2012 yılında gündeme gelmiş, geçen yıl Güney Afrika'da düzenlenen 5. BRICS zirvesinde onaylanmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, BRICS liderlerinin, Fortaleza Deklerasyonu'nu imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, yeni kalkınma bankasının merkezinin Şanghay, üst yöneticisinin Hint ve bölge ofisinin Güney Afrika'da olacağını açıkladı. Rousseff, BRICS'in, gelişmekte olan ülkelere fayda sağlayacak kuruluşlar oluşturma yönünde büyük adımlar attığına inandığını ifade ederek; bankanın, altyapı yatırımlarını teminat altına almak için kaynak katkısı sağlayacağını söyledi.

Bankanın başlangıç sermayesinin, üye ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından eşit olarak paylaştırılacak 50 milyar dolar olacağı belirtildi.

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, döviz rezervi fonunun, yeni gelişen ekonomileri, ABD'nin yayılmacı para politikasının neden olduğu değişkenlik karşısında korumaya yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Banka küresel ekonominin toparlanmasını da teşvik edecek

Bir açıklama yapan Çin Maliye Bakanlığı da, yeni kalkınma bankasının altyapı yatırımları ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki mevcut bölgesel bankaları tamamlayıcı nitelikte olacağını vurgulayarak; kalkınma bankasının küresel ekonominin toparlanması ve uzun dönem büyümeyi teşvik edeceğini kaydetti. Açıklamada, banka merkezinin Çin'in ekonomi başkenti Şanghay'da olacağı ifade edildi. Bankanın, BRICS ülkeleri dahil diğer gelişen ve yükselen ekonomilerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projeleri için kaynaklarını seferber etmeyi amaçladığı belirtildi.

Dünyanın gelişen ekonomilerinin bir arada bulunduğu BRICS ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor.