Brüksel'e Fransız Çingenelerin Gölgesi



Avrupa Birliği liderlerinin bugün Brüksel'de yapacakları zirveye Fransa'nın Çingeneleri sınırdışı etme kararına ilişkin tartışmaların hakim olması bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Avrupa Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu üyesi Viviane Reding'in sözlerine öfkelendiği belirtiliyor. Viviane Reding, Avrupa Komisyonu'na binlerce Çingeneyi sınırdışı eden Fransa'ya karşı harekete geçme çağrısında bulunmuştu.

Reding, Fransa'nın sınırdışı kararını "utanç verici" olarak nitelemiş; sızdırılan resmi kayıtlardaki ifadelerin, Fransa'nın verdiği güvencelerle çelişiyor olmasını da kınamıştı. Viviane Reding, "Bu duruma, Avrupa'da, 2. Dünya savaşı'ndan sonra bir daha asla tanık olmayacağımızı ummuştum." demişti.

Avrupa Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu üyesi Reding, daha sonra BBC'ye verdiği mülakatta, Fransa hükümetinin tamamen halka yaranmak amacıyla ve siyasi nitelikli bir siyaset güttüğünü söyledi.

BBC'nin Avrupa editörü, Brüksel'deki zirvenin asıl konusunun Çingeneler olmadığını, ancak Sarkozy'nin, insan haklarının doğduğu yer olarak bilinen Fransa'yı ve alınan kararları savunmaya kararlı olduğunu aktarıyor.

Kararın gerekçesi

Fransa, Temmuz ayından bu yana "yasalara aykırı şekilde yerleştikleri" gerekçesiyle, en az 1230 Doğu Avrupalı Çingeneyi yaşadıkları yerlerden tahliye etti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ağustos ayı başında başlanan sınırdışı uygulamasını, Çingenelerin kamplarında fuhuş ve çocuk istismarı yaşandığı gerekçelerine de bağlamıştı.

Avrupa Komisyonu'nun soruşturma başlatıp Fransa'yı suçlu bulması durumunda, Fransız hükümetinin yüklü miktarda ceza ödemesi gerekebilir.

İnsan hakları örgütleri, hükümetin operasyonunu, sağ kanattaki seçmenin desteğini kazanmak için, toplumun genellikle yasalara uyan kesimini damgalamak olarak görüyor.

Fransa'daki kamplarda halen göçebe olarak yaşayan yüz binlerce kişi kalıyor. Fransa'ya gelen son Çingenelerin çoğu, 2007 yılında Avrupa Birliği'ne üye olan Romanya ve Bulgaristan'dan. Bu Çingeneler Fransa'ya vizesiz girebiliyor; ancak ülkede uzun süre kalabilmeleri için, çalışma ya da oturma iznine sahip olmaları gerekiyor.