BSH, İTÜ'de Ar-Ge Merkezi Kurdu

Bosch, Siemens, Gaggennau ve Profilo markaları ile Türkiye'de faaliyet gösteren BSH Ev Aletleri ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle, İTÜ Gümüşsuyu Kampüsünde oluşturulan yeni Ar-Ge merkezi açıldı. BSH Grubu Başkan Yardımcısı ve BSH Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Colberg, BSH'nin, üniversiteleri destekleme ve işbirliği geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Colberg, "BSH Grubu, Ar-Ge faaliyetlerine geçtiğimiz yıl 235 milyon avro yatırım yaptı. Bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında artan yatırımımız, dünya pazarlarındaki başarılı konumumuzu korumamızı sağlıyor" diye konuştu. Uluslararası Ar-Ge ağlarında yaklaşık 1900 çalışanları bulunduğunu belirten Colberg, "BSH Grubu, yılda ortalama 365 patent başvurusu yapıyor. Bu rakam, günde bir patent başvurusuna denk geliyor. Patent portföyümüzü geliştirmede, BSH Türkiye'nin giderek artan bir rolü olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. Türk Patent Enstitüsü, geçen yıl BSH'ye 'Türkiye'de En Çok Patent Başvurusunda Bulunan Yabancı Şirket' ödülünü verdi" dedi.

Colberg, Çerkezköy'de bulunan, fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi üreten beş fabrikalarında, yılda 3 milyon ünite üretim yapıldığını, Çerkezköy fabrikasının, şu anda BSH Grubu'nun dünya genelindeki en büyük üretim tesisi olduğunu dile getirdi.

Ar-Ge merkezi 200 bin avroya mal oldu
İTÜ ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde Ar-Ge çalışanlarından beşini, yeni açılan merkezde görevlendireceklerini ifade eden Colberg, "Yeni işbirliği, Türkiye'de sanayi sektörü ve üniversiteler arasındaki fikir alışverişini kolaylaştıracak" görüşünü aktardı. Wolfgang Colberg, yeni Ar-Ge merkezinin ilk yatırım miktarının 200 bin avro olduğunu belirtti. Ar-Ge merkezinde ortaya çıkacak buluşların Çerkezköy fabrikasında ürüne dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Colberg, asıl amacın bu olduğunu ve buradan çıkacak ürünlerin hem Türkiye'de satılacağını hem de ihraç edileceğini söyledi. Colberg, beyaz eşya pazarındaki gerileme konusundaysa, BSH Grup olarak Türkiye'de bu yıl da büyüyeceklerini anlattı.