BTC’nin Türkiye Bölümü Yarılandı

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin Türkiye’deki 1076 kilometrelik bölümünün yüzde 57’si tamamlandı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin Türkiye’deki 756 kilometrelik bölümüne döşenecek boruların sahaya ulaştırıldığı ve projede yüzde 57 oranında ilerleme kaydedildiği belirtildi. BTC Şirketi Halkla İlişkiler Bölümü yetkililerinden alınan bilgiye gre, British Petrol’ün (BP) genel koordinatörlüğünde, BOTAŞ tarafından yürütülen 1076 kilometrelik Türkiye bölümündeki projede, ilk kaynak işleminin yapıldığı 5 Haziran 2003’den bugüne kadar yüzde 57 oranında ilerleme kaydedildi.

Hattın geçeceği alanda BOTAŞ tarafından yapılan kamulaştırma sonucu kullanılabilir arazi oranı yüzde 98’e ulaşırken, sahaya da 756 kilometre uzunluğunda boru ulaştırıldı.
Yetkililer, boru hattı inşaatının yapıldığı LOT B ve LOT C’de ana kamplara yerleşildiğini, LOT A’da ise geçici kamp çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Hattın geçeceği toplam 278 kilometrelik güzergahın Posof-Erzurum Pasinler arasındaki LOT A bölümünde 109 kilometrelik alanın hazırlandığı, 34 kilometresinde boru diziminin, 20 kilometresinde kaynak işleminin tamamlandığı belirtildi.
Yetkililer, proje kapsamındaki 4 pompa istasyonunda kamp, pompa ve boru binaları inşaatlarının sürdüğünü belirttiler. Ceyhan Terminali’ndeki tank sahasında da hafriyat çalışmalarının yanı sıra tank ve bina inşaatının devam ettiği, iskelede de 150 kazığın çakıldığı belirtildi. Kıyıya yakın kısmındaki temel dolgu çalışmalarının bitirildiği kaydedildi.

GÜNLÜK KAPASİTE 1 MİLYON VARİL
BP’nin genel koordinatörlüğünde üç ülkeden geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin, 1076 kilometre uzunluğundaki üç Lot ve bir deniz terminalinden oluşan Türkiye bölümü, BOTAŞ tarafından yürütülüyor. Günlük kapasitesi 1 milyon varil olan projenin 1.4 milyar dolarlık bölümü Türkiye’de olmak üzere toplam maliyet 2.9 milyar dolar. Proje kapsamında toplumsal ve çevresel yatırım çalışmaları da eşzamanlı olarak yürütülüyor.
Projenin genel koordinatörlüğünü yürüten BP yetkilileri, Adana’nın Ceyhan İlçesi ile Sivas’ın güneyi arasındaki toplam 333 kilometrelik LOT C bölümünde yürütülen çalışmalarda, uluslararası ölçülerdeki sağlık ve emniyet kurallarını başarıyla uygulayan personele 1 milyon saatlik çalışmayı işgücü kaybı olmaksızın tamamladıkları için başarı plaketi vermişti.