Bu Barajı Bedavaya Getirmek Mümkün!



Konutlarda yüzde 50, sanayide yüzde 25 ulaşımda yüzde 25'i bulan enerji kaybını önlemeyi öngören yasa geliyor. Yasayla, bir anda Altınkaya ve Keban barajlarının ürettiği enerjiye kavuşulmuş olacak. Türkiye 3 milyar dolar tasarruf edecek.

Türkiye'de binalarda yüzde 50, sanayide yüzde 25, ulaştırmada yüzde 25'e varan enerji kaybından hareketle hazırlanan Etkin Enerji Kullanımı Yasa Tasarısı, Türkiye'ye yılda 3 milyar dolar kazandıracak. Enerji Etüd İşleri Dairesi tarafından hazırlanan ve aralık sonunda Meclis Genel Kurulu'na inmesi beklenen tasarının hayata geçmesi ile Türkiye bir anda bir Keban Barajı, bir de Altınkaya Barajı'na kavuşmuş olacak. Buna göre Keban'ın üretim kapasitesinin 1.330 megavat, Altınkaya'nın da 700 megavat olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 2 bin megavatlık bir enerji tasarrufu sağlanması mümkün görünüyor. Tasarının en önemli özelliği ise "tasarruf yapana" verilecek teşvikler. Tasarıya göre bina yalıtım malzemeleri, daha az enerji harcayan aletlerinden devlet daha düşük KDV alacak. Az enerji ile daha çok üretim yapan yatırımcıya ise "yeni teşvikler" gelecek. Bugünlerde Maliye ile KDV indirim oranları konusunda görüşmeler yapan Enerji Etüd İşleri Dairesi yasaya son şeklini vermek üzere tam gaz çalışmalarına devam ediyor.
Konu ile ilgili görüştüğümüz Enerji Etüd İşleri Genel Müdürü Kemal Büyükmıhcı, "Yaptığımız araştırmalarda netice itibariyle binalarda, sanayide ve ulaşımda ciddi anlamda bir enerji kaybı olduğunu gördük. Arkadaşlarımız hesaplama yaptılar yılda 3 milyar dolarlık bir tasarruf imkanı var. Tasarıda ısıtma sistemlerinin verimli kullanılması, yalıtım gibi konular ele alınıyor. Diğer taraftan daha az enerji tüketen buzdolabı, çamaşır makinesi gibi aletlerin teşvik edilmesi söz konusu" dedi.

ŞİMDİLİK ZORLAMA YOK
Sanayide özellikle enerji yoğun çalışan demir-çelik, çimento, kağıt sektörlerinde ciddi kayıpların olduğuna işaret eden Büyükmıhcı, onlara yönelik düzenlemeler olacağını da sözlerine ekledi. Büyükmıhcı, "Sanayide birim enerji ile daha fazla katma değer üretiminden bahsediyoruz. Gelişmişlik göstergesi olarak ne kadar fazla elektrik tükettiğimizle ilgileniyoruz. Ne kadar enerji ile ne kadar katma değer yarattığımız bizi ilgilendiriyor. Burada da KDV indirimi, teşvikler söz konusu olacak. Ancak oranların takdiri Bakanlar Kurulu'na bırakılacak. Şimdilik zorlayıcı bir şey olmayacak. Serbest piyasayı rahatsız etmemek gerekli. Ama ileride belki daha katı tedbirler ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Binaların yüzde 99'u yalıtımsız
Yasa tasarısı ile en büyük enerji tasarrufu binalarda öngörülüyor. Yapılan araştırmaya göre Türkiye'deki binalarda enerji kaybı yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Üstelik Türkiye'deki yapıların hemen hemen yüzde 99'u yalıtımsız. Gerçek anlamda yalıtım yapılan ve ısıyı içeride tutan binaların oranı sadece yüzde bir. Yalıtım ile bir binada yüzde 50'ye varan bir iyileşme sağlamak mümkün. Enerji Etüd İdaresi'nin çalışmalarına göre aslında sadece binaların yalıtımı ile Türkiye yılda 3 milyar dolarlık bir tasarruf edebilir. Ancak çok eski ve yıpranmış bina sayısı oldukça yüksek olduğu için yalıtımda yüzde yüz başarıyı yakalama şansı düşük.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün 2000 yılı sayımlarından aldığı sonuçlara göre Türkiye'deki toplam bina sayısı 8 milyon civarında. Bunun 6 milyonu konut, geri kalanı hastane, okul, iş merkezi gibi binalar. Aslında Türkiye'de bir süredir Isı Yalıtım Yönetmeliği uygulanıyor. Ama amaç eski binalara da yalıtım yapılmasını sağlamak. Bunun içinde yalıtım malzelemelerinde KDV indirimi sağlayarak bina sahipleri buna teşvik edilmeye çalışılıyor.