Bu Bina Göz Göre Göre Yükseldi!



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından "Kültürel tesis alanı" olarak ayrılan alana kaçak inşa edilen İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Merkez binası tamamlandı. İslami bir vakıf olan İHH, Fatih Belediyesi'ne 50 metre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de 200 metre mesafedeki kaçak binasına taşınmaya başladı. Belediye, kaçak binanın yükseldiği parseli, yok olan tarihi Yıldız Han'ın tekrar yapılması için tahsis etmiş ve planlara şerh koymuştu.
İHH, Fatih'teki genel merkez binasının hemen bitişiğinde bulunan metruk binayı 2006'da yıkarak yeni bir bina yapmaya başladı. Mülkü İBB, Vakıflar ve Maliye'ye ait olan parsel üzerinde yükselen kaçak inşaat, iki belediyeye de çok yakın olmasına rağmen, hiçbir müdahaleye uğramadan hızla yükseldi. Belediyeler, 775 sayılı Gecekondu Önleme Yasası kapsamına giren ve tebligatsız yıkımı öngören yetkilerini de kullanmadı.

Belediyeden yanıt yok
Kaçak inşaat, Milliyet gazetesinde mart ayında haber konusu olunca, Fatih Belediyesi müdahalede bulundu ve binayı mühürledi. İnşaat 8 ay süresince mühürlü kaldı, ancak çalışmalar kasımda yeniden hız kazandı. Mühür kırıldı ve inşaatta çalışmalara devam edildi. İHH yeni binasına taşınırken, Fatih Belediyesi yetkilileri konuyu araştırıp yanıt vereceklerini bildirdi. Ancak haber yayına hazırlandığı saate kadar yanıt gelmedi.

O arazide Yıldız Han yaşatılacaktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2001'de tarihi yarımadada yer alan eserlerin dökümünü çıkarmak için "Yeraltı ve Yerüstü Tarihi Eser Envanteri"ni çıkarmak için bir çalışma başlatmış, Fatih ve Eminönü'nde 9 bin 500 eser tespit etmişti. Araştırma ekibi, bunların 1691'inin yok edildiğini ve üzerlerine işyeri ve konut yapıldığını belirlemişti. Geçmişte üzerinde tarihi eser olduğu belirlenen parsellerin tamamı "Belediye kültürel tesis alanı" olarak tespit edilmiş ve yapılaşma yasağı getirilmişti. İHH'nın kaçak binasını yaptığı yerde de tarihi Yıldız Han bulunuyordu. Araziye, planlara göre tarihi Yıldız Han'ın yeniden yapılması öngörülüyordu.