Bu da 'Kaz-Göster- Terk Et' Metodu

Bodrum'daki antik Myndos kentinde kazılar durdurulunca, kaçak kazıcılara gün doğdu. Son 1.5 yılda dört kaçak kazı tespit edildi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Rantın ve kaçak kazının önünü açıyorlar. Myndos yapılaşmaya kurban edilmek isteniyor" dedi.

Bugün Bodrum'un Gümüşlük beldesi sınırları içinde yer alan Myndos, antik coğrafyada Karya bölgesinin en önemli kentlerinden biriydi. Depremlerle büyük bölümü sular altında kaldığı için batık kent de denilen kentte ilk ve son kazı 2006'da yapıldı. Prof. Dr. Mustafa Şahin'in başkanlığındaki kazılarda iki ay gibi kısa sürede klasik çağa ait avlu duvarlarıyla birlikte bir tapınak, Helenistik çağa ait yamaç evlerinin bir bölümü, su kanalı, Roma hamamı ve Bizans ayazması ortaya çıktı.

Ancak kazılar bir daha tekrarlanmadı. Bu arada bir bakanlık yetkilisi kazıların kazı disiplinine uyulmadığı için durdurulduğunu, kazı başkanı hakkında da soruşturma açıldığını söyledi. Şahin ise hakkında soruşturma açıldığı iddiasını reddetti. Kazıların neden devam etmediği konusundaysa yanıt alamadığını belirtti.