Bu Düzenleme Beğenilmedi



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafında yer alan kafeterya sahiplerinin yeşil alanlara masa ve sandalye atarak yaptığı işgali sona erdirmek için geçtiğimiz günlerde başlattığı yeni düzenleme tartışma yarattı.

Belediye daha önce yeşil alan üzerine masa, sandalye attığı için encümen aracılığıyla işletmelere ceza keserken, bu defa çimler söküldü ve beton döşendi. Bu alanlar daha önce ceza kesilen işletmelere terk edildi.

Belediyenin uygulaması bölgede yaşayan vatandaşları ikiye böldü. Kimileri düzenlemeyi beğenirken, kimileri de yeşil alanın sökülüp betonla kaplanmasına tepki gösterdi. İşletmelerin masa sandalye atarak yaptığı işgalleri sona erdirmek, bölgeye disiplin ve düzen getirmek için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yaptıkları düzenlemeyi savundu.
Göztepe Vapur İskelesi'nin önündeki yaya köprüsünün kara tarafındaki ayaklarından başlayıp Konak yönüne doğru etap etap gerçekleştirilen düzenleme kapsamında bölgede 1. Kordon'da uygulanan Kordon Yönetmeliği'nin benzeri bir uygulamaya gidileceği ifade edildi.
Yürütülen düzenleme çalışmaları ile işgallerin önlenmesinin amaçlandığını belirten yetkililer ise yaklaşık 36 bin 500 metrekarelik alanda başlattıkları çalışmaların önümüzdeki günlerde sona ereceğini ifade etti.

Ne öngörülüyor?

Düzenleme kapsamında 36 bin 500 metrekarelik bölgede sahile bakan işletmelerin önlerinde masa ve sandalye koyabilmeleri için belli bir alan ayrılacak, masa sandalye konacak alanlar belirginleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanda yapacağı düzenlemenin ardından Birinci Kordon'da olduğu gibi Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda da işletme sahiplerinin uyması gereken kuralların yeralacağı bir yönetmelik hazırlayacak. Yönetmelikte yaya yürüyüş yolları, yeşil alan ve işletmelerin masa sandalye koyabileceği yerler tek tek kayıt altına alınacak.
İlk planda Göztepe'deki köprünün kara tarafında olan bölümünden başlayan düzenleme Üçkuyular yönüne doğru toplam 36 bin 500 metrekarelik alanı kapsayacak. Burada yapılacak düzenleme çalışması ile ilgili 28 Eylül tarihinde ihaleye çıkan Büyükşehir Belediyesi çalışmaları 60 gün içinde tamamlayacak.

İhale kapsamındaki alanda Büyükşehir Belediyesi yeşil dokuyu zenginleştirip bölgeye çeki düzen verecek, teretuvarları yenileyecek. Buradaki düzenleme çalışmasının tamamlanmasının ardından Göztepe Vapur İskelesi'nin karaya bakan kısmından Konak yönüne doğru yaklaşık 5.5 kilometrelik sahil şeridinde etap etap düzenleme çalışmaları yapılacak.

Aynı düzenleme kapsamında yaya yürüyüş yolları, oturma grupları ve aydınlatmalar da elden geçirilecek. Düzenleme çalışması yapılırken düzenlenecek alanın mülkiyet problemi olmamasına özen gösterilecek. Hukuki anlamda pürüz bulunmayan yerlere düzenleme çalışmaları yapılacak. Yeşil alan, yapılacak çalışma ile elden geçirilirken Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafında İZELMAN tarafından işletilen açık otopark yerleri de yeniden ele alınacak. Araç park yerlerinin çizgileri yenilecek, otoparklara düzen getirilecek. Düzenleme çalışmaları sırasında ve sonrasında kazanılmış hakların kaybı olmamasına özen gösterilecek. Uzun süre sıra bekledikten sonra Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafındaki otoparklardan yer kiralayan vatandaşların kazanılmış hakları aynen korunacak.