Bu Isıtıcı İddiası Birisini Yakar!



UFO Yönetim Kurulu Başkanvekili Abdullah Yeşil, "Vecta markalı sobaların, moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80 enerji tasarrufu sağlaması halinde", UFO’nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı’na bağışlamaya hazır olduklarını belirtti.

Yeşil, yaptığı yazılı açıklamada, moleküler ısı transferi sistemiyle enerjiyi verimli kullandığını iddia eden Vecta markalı sobaların, "devrim yaratmak bir yana, tüketiciyi yalan iddialarla yanılttığını ve kandırdığını", "termodinamik yasalarına ve Enerjinin Korunumu Kanunu’na aykırı bir sav ile halkı kandırmaya çalışan Baytek adlı firmanın yalanlarına karşı tüketiciyi korumak gerektiğini" ileri sürdü.

"Metalin ısıyı hızla iletmesinin enerji tasarrufu sağlaması ile hiç bir bilimsel ilgisi olamayacağını" savunan Yeşil, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Termodinamiğin birinci yasası olan enerjinin korunumu prensibine göre, enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji yok edilemez. Gerçek olan, 1 kW elektrik enerjisinden 860 kcal ısı enerjisi elde edilebileceğidir. Bu bağlamda 1 kW’lık değer, 860,42065 kcal oranına eş değer ise, söz konusu ürünlerle, mevcut ısıtıcılara göre yüzde 80 enerji tasarrufu elde edilemez. Verilen reklamlarda ve yayınlarda 1 kW elektrik enerjisinden 4.300 kcal ısı elde edilebildiği iddia edilerek tüketici yanıltılıyor ve kandırılmaya çalışılıyor. Bir malzemenin ısıl iletkenliğinin yüksek olması, enerji tasarrufu sağlayacağı anlamına gelmez. Bir cihazın veya ısıtıcının materyallerinin ya da kullanılan malzemesinin değiştirilmesi, enerjinin korunumu kanununu değiştirmez. Bu yalan ve bilime aykırı olan durum ile kamuoyu ve insanlar kandırılmaktadır. Vecta markalı sobalar, moleküler ısı transferi sistemi ile yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyorsa, UFO’nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı’na bağışlamaya hazırız."

Ürünün henüz piyasaya çıkmamasına karşın ortaya konulan iddiaların akademik belgelerle açıklanması ve ispatlanması gerektiğini belirten Yeşil, reklamlarda Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) adının geçtiğini, "TSE’nin böyle bir durumdan habersiz olduğunu" savundu.

Yeşil, bazı reklam ve haberlerde TSE’nin referans olarak gösterildiğini, dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin yarattığı güvensizlik ortamında vatandaşın daha hassas olduğunu ve tüketicilere yalan söylemenin kişi, firma ve kurumlara büyük zararlarla geri döneceğini kaydetti.

Vecta'nın yanıtı sert oldu

Baytek Isı Teknolojileri A.Ş. CEO’su İsmet Başgül de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Baygül, yapılan testler sonucunda Vecta ürünlerinin sağladığı enerji tasarrufunu kanıtladığını belirttiği TSE belgelerini de ekledi ve konuyu yargıya götüreceklerini söyledi.

Baygül’ün açıklaması şöyle:  “Bir ısıtıcı firması tarafından yapılan yazılı açıklamada Vecta’nın sağladığı enerji tasarrufu üzerine suçlayıcı ibareler kullanılarak, TSE tarafından yapılan testler sonucunda alınan belgelerin gerçek olmadığı iddia edilmiştir.  Baytek olarak, yapılan testler sonucunda Vecta ürünlerinin sağladığı enerji tasarrufunu kanıtlayan TSE belgelerini bilgilerinize sunar, bu konuda yasal işlemlerin başlatılacağını bildiririz."