'Bu Karar Betonlaşma Anlamına Geliyor'



DHA'nın haberine göre, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Haydarpaşa'dan sonra Kalamış Yat Limanı'nın da özelleştirilip satılmaya çalışıldığını ifade etti. Aykurt Nuhoğlu, limanın 2011 yılında özelleştirme kapsamına alındığını, 2013 yılında ise yeni imar planı hazırlandığını belirtterek plana Kadıköy Belediyesi tarafından itiraz edilip ardından dava açıldığını hatırlattı. Nuhoğlu, açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtti. Aykurt Nuhoğlu, “Yürütme durdurma kararından sonra bu yılın Mart ayında çok fazla değişiklik yapılmadan yeni bir plan devreye konuldu. Bu tarz davalarda kazansanız bile yeni planlarla yeniden sürecin devam etmesi sağlanıyor" dedi.

Kalamış Yat Limanı'nın Kadıköy halkı için çok önemli olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, “Burası halkın kullanımına açık bir yer. Yürüyüş ve bisiklet yolları ile insanlar burada açık havada spor yapıyorlar. Ama yeni planla yüzde 13 emsal artırımı yapılacak. Bu da 15 bin metre kare alanın yapılaşma açılması demek. Bu karar halkın kullandığı tüm alanların betonlaşması anlamına geliyor" diye konuştu.

"Buradaki marina büyürse çok fazla kirlilik olacak"

Sadece Kadıköy'ün değil İstanbul'un genelindeki son yeşil alanlarının satılmaya çalışıldığını belirten Nuhoğlu, yeni planlarda limanı halkın kullanımıyla ilgili bir bilginin olmadığının altını çizdi.

Aykurt Nuhoğlu, “Sahillere insanların ihtiyacı var. Buradaki marina büyürse çok fazla kirlilik olacak. Yelken sporları sekteye uğrayacak, yoğunlaşma ile birlikte su akıntıları azalacak" dedi.

“Turistik tesislerin bu alanlarda yüzde 20'yi geçmemesi gerek ancak bu planda yüzde 35 olması planlanıyor" açıklamasını yapan Nuhoğlu, “Bunlar neden yapılıyor. Kadıköy ile ne sorunları var bilmiyorum ama Ankara'dan birileri Kadıköy'ü bilmemelerine rağmen karar veriyor. Kadıköy için onlar karar verecekse buradaki insanlar bizi neden seçti. Bu kararları Ankara verecekse yerel yönetimlerin ne anlamı var" dedi.

“Ankara, nerede bir arsa varsa orayı yapılaşmaya açıyor"

Kadıköy'de 90 yaşının üzerinde 3 bin, 75 üzeri ise 40 bin insanın yaşadığının bilgisini veren Nuhoğlu, “Kadıköy'de huzurevi yapacak büyük arazilere bile sahip değiliz. Yaşayan insanlar yerel yönetimlerle bir aile olmak zorunda. Bu alanları yaşlılar yürüyüş yapmak için kullanıyor. Biz bunları düşünerek 25 proje hazırladık ve hayata geçireceğiz. Ama Ankara, İstanbul'un genelinde nerede bir arsa varsa orayı yapılaşmaya açıyor" dedi.