Bu Kazı Değil Faciaya Davet



İstanbulluların depremden korkmasına gerek yok! Çünkü binalar depreme gerek olmadan da yıkılıyor. Şirinevler'deki sekiz katlı Jale Apartmanı gibi...

"Ben balkonda oturuyordum. Önce bir balkon parçası kopup düştü. Yoldaki vatandaşlar bağırarak kaçıştı. Birkaç saniye içinde bina sola doğru yıkıldı. Bina yıkılırken yanındaki apartmanın girişini de parçaladı. Yıkılan bina iyi durumda değildi. Çatlaklar görülüyordu."
İstanbul Şirinevler'de oturan Adnan Er, akşamüstü bir sigara içmek için çıktığı balkonunda, Türkiye'de her gün yenisi yaşanan 'inşaat felaket'lerinden birine tanık oldu. Er'in oturduğu evin karşısında, Mahmutbey Caddesi 7. Sokak'ta bulunan sekiz katlı Jale Apartmanı saat 18.00 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü.

Çatırdayarak haber verdi
Adnan Er'in böylesi bir felakete tanık olması için korkulan İstanbul depremi bile gerekmedi. Sekiz katlı bina, ilk belirlemelere göre yanında süren temel kazısı nedeniyle çöktü. Bina yıkılmadan önce 'çatırdayarak haber verdi'. Apartman sakinleri, çökmeden yaklaşık yarım saat önce binayı terk etmeye başladı.
Enkazda insan olması ihtimaline karşı bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. 15 itfaiye ekibi ve vatandaşlar enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalışırken sivil savunma ekiplerinin de müdahalesiyle arama kurtarma çalışmalarına başlandı.

Üç saatlik gergin bekleyiş
Enkaz altında kalanlardan 28 yaşındaki Özkan Aysan yaklaşık üç saat sonra sağ olarak çıkarıldı ve ambulansla hastaneye sevk edildi. Sivil Savunma yetkilileri "Enkaz altında başka bir kişinin bulunmadığını. emin olmak için dinleme cihazlarıyla kontrol edeceğiz" dedi. Bu arada binanın çevresindeki binalar da boşaltıldı.

'Kıyafetimi alıp çıkacağım'
Annesi Melahat Aysan ile birlikte binanın altıncı katında oturduğu öğrenilen Aysan'ın akşam saatlerinde çalıştığı turizm şirketinden evine geldiği öğrenildi. Annesi Melahat Aysan oğlunun geldiğinde kendisi ve komsularının sokakta olduğunu, oğlunun uyarılara karşı "Hemen çıkarım" diyerek kıyafetlerini almak için binaya girdiğini söyledi. Aysan içeri girmesinden bir süre sonra çökme gerçekleşince enkaz altında kaldı.

Vali ve başkan olay yerinde
İstanbul Valisi Muammer Güler, binanın çökme nedeninin yanındaki temel kazısından kaynaklandığının sanıldığını, çökmeden yarım saat önce binadan bazı çatırdamalar geldiğini, bunun üzerine binanın büyük ölçüde boşaltıldığını, bazı kişilerin eşyalarını almak için binaya girdiğini ve bu sırada binanın çöktüğünü, ani bir çökmenin olmadığını açıkladı.
Olay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da çöken binanın bitişiğinde bulunan bina için yıkım ruhsatı alındığını belirterek şunları söyledi: "Müteahhit binasını yıkarken, yandaki binanın taşıyıcı sistemini tahrip etmiş. Tahrip sonucu binanın statiği bozulup yıkım emareleri gösterince çevredeki vatandaşların da ikazıyla yapı boşaltılıyor. Ama içinde birkaç vatandaşın olabileceği sanılıyor. Demek ki yeterli tedbir alınmamış maalesef. Tekniğine uygun bir yıkım yapılmadığı için bu felaketle karşı karşıyayız."

Hep aynı manzara
Görgü tanıklarına göre önce bir balkon parçası düştü, ardından apartman sola doğru yatarak yıkıldı. Arama çalışması geç saate kadar sürdü.

Türkiye'de sadece iki ayda dört bina kendi kendine çöktü
5 Şubat: Diyarbakır'da taşıyıcı kolonları çatlayınca boşaltılan sekiz katlı bina çöktü. Çatıda oynayan çocuklardan beşi öldü.
21 Şubat: Zeytinburnu'nda beş katlı bir bina çöktü, iki kişi öldü, 28 kişi yaralandı.
23 Şubat: Bursa'da heyelan nedeniyle hasar gören sekiz katlı iki bina çöktü. İki binanın da boşaltılmış olması faciayı önledi.
25 Mart: Kayseri'de tadilat yapılarak dershaneye çevrilmek istenen dört katlı binanın iki katı çöktü. Bir kişi yaralandı.
Sadece İstanbul'da 'Depremi beklemeden yıkılması gerek' denilen 26 bin 71 bina yorgun, hasarlı, hatalı bina var. Bunların 2 bin 295'i Zeytinburnu'nda