Bu Kentsel Dönüşümde de "Roman" Yok!



Kentsel dönüşüm ile yıkımın devam ettiği Gaziosmanpaşa ilçesindeki Romanların yaşadığı Sarıgöl mahallesinde halk yıkımlara tepkili.

Bianet'ten Hikmet Adal ile Pınar Ağabeyoğlu'nun haberine göre, ROMDİTA projesi kapsamında mimar Korhan Gümüş ile birlikte sivil toplum örgütleri temsilcileri mahalleye gezi düzenledi.

Camide bir araya gelinerek mücadelenin yürütücülerinden Şadi Çatı başta olmak üzere mahalleliyle görüşmeler yapıldı.

Sosyal dışlanma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlardan yoksun yaşayan Roman toplumu, ihtiyaç ve talepleri göz önünde bulundurmadan yapılan bu dönüşüme karşı seslerini duyurmaya çalışıyor.

Devlet bizle konuşmuyor

Görüntü kirliliği, çöküntü alanı diye halkın ihtiyaç ve taleplerini göz önünde bulundurmaksızın yapılan yıkımda, halk en çok sorunlarını kendi ağızlarından dinlemeyen devlet yetkililerine tepkili.

Havuzlu ev vaatlerinde bulundukları 300 mahalle sakinin üçüne ev imkanı sağlanmış. Asıl amacın halkı kaçırmak olduğu, açıkça ayrımcılığa uğradıklarını belirten halkın tek isteği ise iş makinalarının alandan çekilmesi.

Tamir ve güçlendirme olmak kaydıyla kentsel dönüşümü kendilerinin de destekleyeceğini belirten halk, elli yıldır oturdukları mahalleden göç ettirilme korkusu altında yaşıyorlar.

Tek istek mahallede kalmak

Mahalle sakinlerine evini belediyeye kendi isteği doğrultusunda verdiğine dair zorla kağıt imzalatıldığını söyleyenler var. Deprem riskiyle korkutulduklarını, insanları birer birer çağırıp yıkıma karşı ikna etmeye çalıştıklarını söylüyorlar.

Roman halkına karşı yıllardır süregelen insan hakları ihlalleri olduğunu belirten halk; kendileri için en büyük huzurun aç ve susuz da olsa birlikte, kurdukları bu komşu ilişkileriyle yaşamlarına devam etmek olduğuna dikkat çekiyor. Birlik olup kendi elleriyle yaptıkları cami de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya; namaz kılacak yerlerinin bile kalmayacağından yakınıyorlar.

Ayda 300 liraya geçiniyorlar

Dönüşüm öncesi kiralarının ortalama 400 lira civarındayken, bugün en düşük kiranın 750 lira olduğunu; işsizliğin artmasıyla mahalle gençlerinin iyi ihtimalle sezon için geçici işler yapıp ayda bin liraya varmayan maaşlar aldıklarını ve aileleriyle ayda 300 liraya geçinmeye çalıştıklarını anlatıyorlar.

Devletin mağdur ailelere verdikleri 50.000 liralık paranın miras kalan tapulu bir konuta sahip ailenin ortalama 5 çocuk arasında bölünmesi ardından, taşınma ve kira ödeme işlemleriyle yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Gaziosmanpaşa’da son yıllarda yapılan toplu konutlar, AVM inşaatları sebebiyle toprağın değerlendiğini; ama eziyetini kendilerinin çektiklerinden şikayetçiler. Kapitalist sisteme uymayan, parada gözü olmayan, dünyaya daha önce böyle bakmamış bu insanlar; moloz dolu bu sokaklarda, binaların değil kendilerinin yıkıldıklarını söylüyorlar.

Ne olmuştu?

Gaziosmanpaşa'da  6306 sayılı "afet yasası" kapsamında toplamda 4 milyon 300 bin metrekarlik alan riskli alan ilan edildi.

Mahalleli daha önce Bakanlığın riskli alan kararına karşı Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptali için başvurmuştu. Hukuki süreç devam ediyor.

Geçen sene açılan Vialand parkının karışısında çoğunlukla Romanların yaşadığı Sarıgöl mahallesinin yerinde yükselen "Sarıgöl Kent Konutları"nın satışı başladı bile.

bianet daha önce Sarıgöl'deki dönüşümde üçüncü kez göçe zorlanan Romanların yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirmişti.