Bu Kez de Tarihi Avluyu Betona Gömdüler!



Fatih Camii’nin avlusunun Akdeniz Medresesi’ne bakan bölümündeki ağaçlar sökülürken tarihi avlu granit döşenerek betonlaştırılıyor. Fatih Belediyesi’nin projesine göre avlunun diğer bölümündeki ağaçlar da sökülecek

Olgu Kundakçı'nın Birgün'deki heberine göre İstanbul Fatih’te 1475 yılında yaptırılan Fatih Camii’nin avlusundaki ağaçlar camiyi çevreleyen inşaat paravanları ardında sessizce yok edildi. Cami avlusunun Fevzi Paşa Caddesi’ne cephe alan Akdeniz Medresesi bölümündeki ağaçlar Fatih Belediyesi’nin çevre düzenleme projesi kapsamında tamamen sökülürken, ağaçların yerini toprak alana döşenen granit taşlar alıyor. Fatih Belediyesi yetkilileri sökümlere ağaçların projede sert zemine denk gelmelerini gerekçe gösterdi. Projeye göre avlunun diğer bölümündeki ağaçlar da sökülecek.

Korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli Fatih Camii’nin avlusu için Fatih Belediyesi tarafından yürütülen proje, 2012’de 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Proje kapsamında tarihi avluya oturma ve dinlenme alanları, 3 adet süs havuzu, yeraltı tuvaleti, cenaze alanı ve yaya yürüyüş yolları yapılıyor. Sökülen ağaçların yerini ise yeşil alan olarak “çalı, ağaçcık ve mevsimlik çiçekleri barındıran bitki gösteri alanları” alacak. Proje kapsamında avlunun yaklaşık 20 bin 500 metrekaresi sert zemine dönüştürülecek. Avluda peyzaj bitkileri ve çimden oluşturulacak yeşil alan ise projeye göre 14 bin 500 metrekare olacak.

‘Projeye göre yanlış yerde’

Tarihi camide ilk ağaç kesimleri 2012’de başlamıştı. Fatih Belediyesi, avludaki ağaçların anıt ağaç niteliğinde olmadığını, ağaç köklerinin caminin tarihi su kanallarına zarar verdiğini gerekçe göstermişti. Ancak alanda sökülen ağaçların tamamı bu nedenle sökülmüyor.

Çevre düzenleme projesini yürüten Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri avludaki ağaçların projeye göre yanlış yerde olmasını gerekçe göstererek yapılan sökümler için BirGün’e şu açıklamayı yaptı: “Projede havuz aksları, yaya yolları gibi sert zemin olan yerlere denk gelen ağaçları söktük. Koruma Kurulu tarafından onaylanmış bir projeyi uyguluyoruz. Söktüğümüz ağaçları avlunun başka yerlerine dikiyoruz. Kesim yapmıyoruz. Zaten projeye göre yeşil alanda bir azalma olmayacak.”

Yılmaztürk: Koruma mevzuatına aykırı

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, tarihi caminin avlusunda yapılan uygulamanın 2863 sayılı kanunun koruma mevzuatına aykırı olduğunu belirtti. Yılmaztürk, “Fatih Camii’ne ağaçların zarar verdiği tespiti söz konusu ise tedbir alınması kaçınılmazdır. Bu konuda uzmanlar gözetiminde alınabilecek tedbirler vardır. Ağaç kesilmeden de tedbir almak mümkün olabilir. Projeye bakınca birçok ağacın kesildiğini, yeni bir düzenleme yapıldığı görülüyor. Fatih Cami ve külliyesinin bahçesinde her daim ağaç olduğunu arşivlerde yer alan fotoğraflarda, gravürlerde görmek mümkün. Projenin boş arazide düzenleme yaparcasına uygulamaya konulması kabul edilemez. Kültürel değerlerimizin korunması ve restorasyonu park ve bahçeler müdürlüklerine bırakılamayacak kadar ciddi, bilimsel bir iştir. Tarihi cami ve külliyesinin avlusu inşaat alanı olarak değerlendirilmiştir. Son günlerde Fatih’te yeşil alanlara yönelik projelerde rant dışında herhangi bir amaç gözetilmiyor” dedi.