Bu Kez Kıble Şaştı



AK Partili belediye cami alanına konut yapmak istiyor, CHP karşı çıkıyor. Göztepe Parkı'na camiyi gündeme getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy ve Bakırköy'de iki cami alanına ise konut ve özel hastane inşaatı için kolları sıvadı. Plan değişikliği CHP'li iki belediyeye yollandı. Bakırköy dava açtı. Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı "Bir Müslüman evladı olarak burasının cami alanı olarak kalmasını istiyoruz" dedi.

Cami yapımında saflar değişti
Göztepe Parkı'na cami yapmak isteyen ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kadıköy ve Bakırköy'de Nazım İmar Planları'nda cami olarak görülen iki arsanın, kültür merkezi, özel okul ve konut alanına dönüştürülmesi için yapılmak istenilen plan tadilat tekliflerine olumlu görüş bildirdi. Ancak CHP'li olan hem Kadıköy hem de Bakırköy belediyeleri bu değişikliğe karşı çıkıyor. Kararın iptali için Bakırköy Belediyesi dava açarken, Kadıköy Belediyesi ise bu hafta içinde mahkemeye başvuracak. Konut alanına dönüştürülmek istenilen cami alanından biri Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunuyor. Büyükşehir Belediye Meclisi, Nazım İmar Planı'nda cami alanı olarak görülen 57 pafta 1244 ada 41 parselde bulunan arsanın konut ve özel okul alanına dönüştürülmesi yönünde Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Müdürlüğü tarafından kendilerine gelen plan tadilat teklifine olumlu görüş bildirdi.

'Müslüman evladıyız'
Bir yandan Göztepe'ye cami yapılması için yeşil alanı yok eden meclisin diğer yandan cami alanlarının konut ve özel okul alanına dönüştürülmesi yönündeki teklife olumlu yaklaşmasına anlam veremediklerini söyleyen Kadıköy Belediyesi Başkan Vekili Gürsel Tekin, "İbrahimağa Mahallesi'ndeki 57 pafta 1244 ada 41 parselin, planlardaki gibi cami alanı olarak kalmasını istiyoruz. Bir Müslüman evladı olarak camiye ihtiyacımız var" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dilediği yere cami dilediği yerdeki cami alanını kaldırıp yerine konut veya özel okul yapma gibi bir lüksü olmadığını savunan Tekin, "CHP'yi cami karşıtı gibi göstererek tabanına yaranmak isteyen AK Parti, cami alanları kaldırıp yerine rant alanları oluşturuyor. Biz CHP olarak bu arsa üzerine cami yapılmasını istiyoruz, konuta karşıyız " diye konuştu.

Belediyeye bağışlandı ama...
Tekin, arsanın Diyanet İşleri Müdürlüğü'nün de talebi doğrultusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde cami alanı olarak Nazım İmar Planı'a işlendiğini anlattı. Tekin, 8 yıl sonra Fazıl Üç tarafından satın alınan arsanın rant uğruna konut alanına dönüştürülmek istendiğini ileri sürdü.

Öte yandan Bakırköy'de 'okul ve hastane yapılması şartı' karşılığında bağışlanan arazinin plan tadilatı yapılarak cami arazisine dönüştürülmesi de AK Parti'nin başına dert oldu. Bakırköy Şenlik Mahallesi'nde yer alan 78 pafta, 540 ada 3 sayılı 17 bin 835 metrekare arsayı Suriye uyruklu Mehmet Sait Tevekkelna, 1989 yılında 'hastane ve benzeri sağlık kurumları, okul, yurt gibi eğitim tesisleri dışında tesis kurulamayacağı' şerhi ile belediyeye bağışlandı. Ancak bağıştan 8 yıl sonra yani 1997 yılında yapılan plan tadilatı ile Nazım İmar Planları, arsa üzerine cami ilave edilerek onaylandı. Şimdi ise Büyükşehir Belediyesi planı, 'caminin bağışa uygun olmadığı' gerekçesiyle değiştirmek istiyor.

Kararın iptali için dava açıldı
Bakırköy Belediyesi CHP Meclis Üyesi İrfan Uzun, yapılan plan tadilatının keyfi olduğunu iddia etti. 'Okul ve hastane yapılması şartı' karşılığında bağışlanan arazi plan tadilatı yapılarak cami arazisine dönüştürülürken, meclis üyesi Uzun "Camiyi kaldırıp kültür merkezi ve özel hastane yapmak istiyorlar. Bakırköy Belediye Başkanlığı, CHP'de olduğu sürece buna izin vermeyeceğiz. Planlar ne diyorsa o yapılsın. Cami ise cami, hastane ise hastane" diye konuştu. Bakırköy Belediyesi kararın iptali için dava açtı.