Bu Kez Yürümeyi Tasarladılar



Dünyanın birçok ülkesinde tasarımcılar "Design Walk" adı verilen etkinlikler çerçevesinde bir araya gelir, şehri gezer, mesleki paylaşımlarda bulunur. Birbirini görmeyen tasarımcılar bu sayede hasret giderme şansı bulur, kentin tasarımını konuşur. Türkiye'deki tasarımcıları bir araya getirmeye çalışan Tasa Platform, bu etkinlikleri geçen hafta Türkiye'de yapmaya başladı. Gazetelerde, özel dergilerde çalışan, üniversitede hocalık yapan 30 tasarımcı "Tasarım Yürüyüşü" adı altında Karaköy'deki 29. GMK-Grafik Ürünler Sergisi'nde bir araya gelip, İhap Hulusi Görey Galerisi'ne yürüdü.

Yaklaşık bir gün süren etkinlikte katılımcılar, tasarım ustası Sait Maden'i atölyesinde ziyaret etti, İlhan Bilge'yle çalışma ortamında sohbet etti. Akşama doğru ise hat ustası Emin Barın'ı mezarı başında andı. Omuzlarında heybeleri, üzerilerinde beyaz tişörtleriyle bir flamanın arkasından ikili kol halinde yürüyen tasarımcıların özel bir hedefi vardı şüphesiz: Grafik tasarımının bugününden başlangıcına yürümek. Tasarımcılar bu yüzden gazeteciliğin, matbaacılığın ve dolayısıyla grafik tasarımının uzun yıllar kalbinin attığı Babıali güzergâhını tercih etmiş. Yürüyüşün başlangıç noktası grafik tasarımın Türkiye'de bugün geldiği son noktanın sergilendiği 29. GMK-Grafik Ürünler Sergisi; bitiş noktası ise Türkiye'de grafik tasarımın miladı kabul edilen İhap Hulusi'nin işlerinin sergilendiği İhap Hulusi Görey Galerisi.

Tasarımı bir marka haline getirmek amacıyla kurulan Tasa Platform, bu yürüyüşü geleneksel hale getirme hedefinde. Yürüyüşün fikir babası Rauf Kösemen, tasarımı yapanla halkı kaynaştırma, grafik tasarımının toplumsal itibarını artırma hayaliyle yola çıka çıktıklarını söylüyor. Tasarımcıların masa başında heykele döndüklerini dile getiren Kösemen, "Yürüyüş sırasında tasarımcıların varlığını halka hissettirmek istedik. Mesleki paylaşımlarda bulunduk. Rutin hayatımıza son verdik." diyor.

Gezi sırasında ziyaret edilen tasarım ustalarının atölyeleri küçük olduğu için katılımcı sayısı sınırlı tutulmuş. Ustaların atölyelerine yapılan ziyaretler ise bütün katılımcıların ortak kararıymış. Tasarım sektörünün ilerlemesi için yeni ve eskilerin paylaşım içinde olması gerektiğini söyleyen Sabah Gazetesi Tasarım Şefi Bülent Aydın, "Reklam ajanslarında çalışan grafik tasarımcıların yanında kendi atölyesini açan tasarımcıların çabasını takdir etmek gerekiyor. Eski ustalarımızdan da faydalanmaya çalışıyoruz. Onlara vefa borcumuz var." diyor.