Bu Köy, Bir Hafta Boyu Sanatla Nefes Alacak



Farklı kültür ve ülkelerden katılımcıları kırsal ortamda kültür, sanat ve yaratıcılık ana zemininde bir araya getirmeyi hedefleyen Buluşma Noktası projesi, 13-19 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale'nin Büyükhüsun köyünde hayata geçecek. Kültür-sanatı kentten köye götürmeyi hedefleyen proje, köyü gündüz uygulamalı atölyelerle bir yaratıcılık üssüne çevirirken; aynı yeri geceleri performanslar, konserler ve film gösterimleri ile tüm köyde yaşayanlar ve proje katılımcıları ile beraber bir festival alanına dönüştürmeyi amaçlıyor.

Buluşma Noktası ilk olarak iki yıl önce, Ece Pazarbaşı tarafından hayata geçirilmiş, daha sonra Esra A. Aysun'un desteğiyle kurulan 'Cuma' adlı inisiyatifin bir çalışmasına dönüşmüş. Bu yıl Geri Dönüşüm kavramı etrafında şekillenecek olan proje ile Türkiye'den ve yurtdışından katılımcılarla birlikte sanat, tasarım, performans ve yerel mutfak üzerine dört uygulamalı atölye çalışması düzenlenmesi hedefleniyor. Proje kapsamında ekolojik ve geri dönüşümlü ürün tasarımcıları ve Atelier BomDesign'ın kurucuları Michael Bom ve Antoinet Deurloo, tasarım atölyesinde köylülerin günlük 'ihtiyaçları'nı karşılamak amacıyla çevrelerinde bulunan nesneleri 'yeniden değerlendirme/ dönüştürme' konusu üzerinden, halihazırda kendilerindeki becerilerine odaklanacak.

Fotoğraf makinesi yapalım!

Avustralyalı sanatçı Anita Bacic, Window Obscura isimli sanat atölyesinde, Büyükhüsunlularla beraber atölye katılımcıları dışarıdaki dünyanın görüntülerini yakalayacakları iğne deliği ile açılmış küçük karton ve daha sonraları büyük tahta kutular üretmeye ve siyanotip tekniğiyle fotoğraf baskıları yapmaya davet edecek. Etkinliğin çağdaş dansla ilgili bölümünde, Büyükhüsunlu kadınlar ise, Özlem Alkış, Çiğdem Ergun ve Özlem Ergun'un düzenlediği performans atölyesinde, çağdaş dans perspektifinden folklorik harmandalı ve karşılamalar danslarını oluşturan unsurları karşılıklı inceleyecek. Bilgi: (0554) 922 97 77

'Geri dönüşüm'ün mutfağı üzerine

Etkinlikteki Yerel Mutfak Atölyesi ile ise, katılımcılar Büyükhüsunlu kadınların rehberliği ve Akdeniz Mutfakları Konservatuvarı Türkiye Kolu Başkanı Prof. Hasan Açanal'ın koordinasyonunda 'saklama metotlarını' araştırıp geri dönüşüm konseptini yemek üzerinden yeniden düşünerek yerel yemek tarifleri hazırlayacaklar. Atölyelere ek olarak Savaş Arslan tarafından düzenlenen film gösterimleri, Kuzey ve Doğu Anadolu müziğinin ritim ve melodilerini ve jazz blues rock ve funk gibi Batı sesleriyle harmanlayarak modernize eden Hoppa Essentials müzik grubu ve DJ Murat Meriç'in eşliğindeki müzik performansları ile köy bir festival alanına dönüşecek. Düzenlenecek atölyelerin dışında, köy ile etkileşimi desteklemek için farklı faaliyetler de olacak.