"Bu Projenin Kente Hiçbir Faydası Yok!"



Ege'de Son Söz'ün haberine göre, AK Parti’nin ‘35 İzmir 35 Proje’ paketinin önemli ayaklarından Konak Tüneli yapımın başladığı günden bu yana tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Son olarak inşaat nedeniyle kentin tarihi semti Damlacık’ın kamulaştırılmak istenmesi bölge sakinleri, yerel idare ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisine yol açarken, Şehir Plancıları Odası’nın tünelin imar planı olmadan başlatılmasına karşı açtığı davada flaş bir gelişme yaşandı. Davanın bilirkişi heyeti inceleme için Konak Meydanı’ndaki şantiyeye gelirken, TMMOB’a bağlı odadan da süreçle ilgili önemli açıklamalar geldi.

Projenin kente hiçbir faydası yok!

Konak Tünel Projesi’nin iktidarın kentlere, tarihe, kültürel bellek ve birikime bakışındaki yıkıcılığı temsil ettiğini söyleyen Şehir Plancıları Odası 2’inci Başkanı Uğur Bayrak, “Burada görmüş olduğunuz inşaat; Kentsel Sit, Tarihi Sit ve Arkeolojik Sit alanlarının, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının altında yapılmaktadır. Yapılan bu tünel üstteki tüm sit alanlarına zarar vermektedir. Biz başından beri bu tünelin İzmir kentine hiçbir fayda sağlamadığını, ulaşım hatlarında hiçbir oynamaya neden olmadığını ve gereksiz bir proje olduğunu başından beri söylüyoruz” açıklamasını yaptı.

İmar planı olmadan inşaatın başlatılmasının hukuksuz olarak nitelendiren Uğur Bayrak; “Söz konusu proje imar planı yapılmadan, tamamen kaçak olarak başlamış, daha sonradan üzerine imar planları eklenmiştir. Bizde bu planla ilgili olarak dava sürecimizi başlattık. Bugün dava sürecine ilişkin bilirkişi incelemesi yönetim kurulu temsilcilerimizle birlikte arazide yapılıyor. Kente hiçbir fayda sağlamayan, hiçbir şehircilik ve planlama ilkelerine uymayan, söz konusu Konak Tünelinin davanın sonuna kadar ve sonraki süreçte takipçisi olacağımızı buradan kamuoyuna duyuruyoruz” ifadesini kullandı.

Oda davayı kazanırsa…

İçlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nden konuyla ilgili uzman akademisyenlerin bulunduğu bilirkişi heyeti, yaklaşık iki aylık bir süre içerisinde raporlarının hazırlayacaklar. Davayı Şehir Plancıları Odası’nın kazanması sonucunda ise tünel planı iptal olacak ve yeniden imar planı onaylanması gerekecek.