Bu Şirketler Dünyayı Kirletiyor



Gazeteport'un haberine göre, uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın bugün açıkladığı raporda küresel çapta "en büyük 10" çevreyi kirletenler arasında gıda ve meşrubat şirketlerinin olduğu, bunların toplamının sera etkisi yaratan gaz yayma potansiyelinin İskandinavya'dan daha fazla olduğu ifade edildi.

İklim değişikliği politikalarına oldukça eleştirel bir genel bakış sergileyen rapor, şirketleri uyararak, eğer iklim krizini çözmek için nüfuzlarını ve ağırlıklarını daha fazla kullanmazlarsa mali yıkıma gitme risklerinin olduğunu belirtti.

Raporda yer alan şirketler arasında Associated British Foods, Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestle, PepsiCo ve Unilever gibi dünyanın en çok bilinen şirketleri var.

"Aralarında Durmak" adlı yeni rapor bu firmaların hepsinin yıllık 250 milyon ton sera etkisi yaratan gaz ürettiklerini belirterek bunun Finlandiya, İsveç, Danimarka, Norveç ve İzlanda'dan daha fazla olduğunu kaydetti.

Oxfam, bu şirketlerin 2020'ye kadar toplam emisyonlarını 80 tona kadar düşürme kapasitelerinin olduğunu belirtti ve ama sürdürülebilir ekonomi için iklim değişikliği tehdidine karşı yeterli çabayı göstermediklerini vurguladı. Rapor, günlük 1.1 milyar dolar geliri olan bu şirketlerin tüm dünyadaki düşük gelirli ülkelerin toplam gayrisafi milli hasılasından daha fazla olduğuna dikkat çekti.

İklim değişikliği fırtına, sel, kuraklık ve hava durumunda değişikliğe yol açıyor, bu da gıda arzına etki yapıyor ve fiyatları tetikleyerek daha fazla açlık ve yoksulluğa neden oluyor. Oxfam mısır gevreği gibi ürünlerin fiyatının iklim değişikliği nedeniyle 15 yıl içinde yüzde 44 artmasını öngörüyor.

Oxfam İngiltere kampanyası direktörü Sally Copley 'en büyük 10'un emisyon azaltmada başarısız olması durumunda uzun vadede kendi mali durumlarını riske atabileceklerini söyledi.