Bu Villaları Söküp Taşıyabiliyorsunuz



DNA'nın geometrisi olan 'İkosahedral Geometri'den esinlenerek çelik taşıyıcılı olarak üretilen ve depremleri 'hasarsız' şekilde atlatabilecek villaların metrekaresi 270 Euro.

VillaDome, dört yıllık bir çalışmanın ürünü olarak 'çelik taşıyıcılı', üçgenlerden oluşan, dome (küre) villalar üretmeye başladı. Firmanın doğuşuna zemin hazırlayan olay ise son yıllarda meydana gelen depremlerin daha dayanıklı evlerde yaşamaya teşvik etmesi ve bu anlamda çalışmalar yapmaya yöneltmesi. Villadome, isteyenlere, gösterilen arazi üzerine 12 metre çapında 'küre' villalar inşa ediyor. Amaçları ise 'en az çelikle en fazla yeri kaplamak'.

Üçgenlerden küre oluşuyor
2003 yılından itibaren dome villalar üreten Villadome, yapılarına bu ismi DNA molekülünün geometrisinden yola çıkarak vermiş. 'İkosahedral Geometri' diye bilinen bu sistem üçgenlerden küre oluşması şeklinde işliyor. Üçgen biçimli çelik parçalardan küre evler üreten Villadome, kendisine sipariş edilen villa projelerini çizerek hayata geçirebildiği gibi üç farklı standart tipte villaya da imza atıyor. Villalardan ilki Villadamla adı verilen, 110 metrekare net kullanım alanı bulunan, tek katlı bir yapı. Projenin bir de ekonomi ödülü bulunuyor. Villadome tarafından üretilen ikinci standart villa modeli ise Villadicle. Villadicle, 2 katlı bir villa tipi. Net kullanım alanı 190 metrekare olan bu villa tipinin genişleme odalı bir girişi bulunuyor. Villazeytin de Villadome'nin üçüncü tip villası. 3 katlı Villazeytin'in net kullanım alanı büyüklüğü 240 metrekare. Bu villa tipinde şömine, sera ve iki adet genişletme odası bulunuyor.

Villadamla, Villadicle ve Villazeytin isimli üç standart villanın da iç düzenlemeleri ev sahibi tarafından yapılabiliyor. Evlerinde kaç oda bulunacağına, bunların büyüklüklerine ve hangi katlarda yer alacaklarına ev sahipleri karar verebiliyor. Tüm bu standart evleri şekillendirmek istemeyenler ise Villadome'ye yeni bir 'dome' projesi çizdirip onu inşa ettirerek kendi hayalindeki villaya da sahip olabiliyor. Villadome'nin DNA moleküllerinden esinlenerek ürettiği ve Türk mühendisleri adına patentlenen villalar bir yerden başka bir yere taşınabilir özellikte inşa ediliyor.

Taşınmanın maliyeti 10 bin Euro
Demonte edilebilen villaların çelik yapılarının taşınarak farklı bir arazi üzerinde yeniden inşa edilmesi işlemi ise yaklaşık 10 bin Euro'ya mal oluyor. Çelikten üretilen villaların zarar görmemesi için çeliğin içi taşyünü ile dolduruluyor. Bu sayede çeliğin yoğuşması ve korozyona uğraması da engelleniyor. Depreme dayanıklı, ekonomik ısınma sağlayabilen bu villaların metrekare fiyatı 270 Euro'dan başlıyor. Fiyat, talep edilen villa özelliklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin; 12 metreden daha geniş çaplı bir villanın maliyeti de o oranda artıyor.