''Bu Yıl En Az Yüzde 10 Büyüme Hedefliyoruz''



Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Hüseyin Semerci, sektörün 2011'de yüzde 15 büyüme elde ettiğini, bu yıl ise en az yüzde 10 büyüme hedeflediklerini bildirdi.

Semerci, yazılı açıklamasında, Türk plastik sektörünün iddialı olduğunu, bu iddiasını sadece Türkiye'de değil, gerçekleşen rakamlarla Avrupa çapında da ortaya koyduğunu ifade etti.

Semerci, geçen yıl üretim kapasitesinde Almanya ve İtalya'nın ardından Avrupa'nın üçüncü büyüğü olan ve üçüncülüğü Fransa'nın elinden alan Türk plastikçilerinin, ilk sıraya doğru kararlılıkla ilerlediğini belirtti.

İmalat sanayinin en genç sektörlerinin başında gelen ve büyüme potansiyelinin yanı sıra oldukça dinamik ve gelişmelere hızlı ayak uydurabilen bir yapı sergileyen Türk plastik sektörünün ihracatta da ağırlığını gittikçe artırdığını bildiren Semerci, 2011'de gerçekleştirilen yüzde 15 büyümenin ardından bu yıl için de büyümenin süreceğini, sektörün 2012'de de en az yüzde 10 büyümesini hedeflediklerini kaydetti.

Semerci, ''2012 yılında ülkemize biçilen büyüme rakamları yaklaşık yüzde 4'lerde... Sektörümüz her zaman ülke büyüme rakamlarının üstüne çıktı. Bu veriler doğrultusunda plastik sektörünün 2012 yılında en az yüzde 10 büyüme sağlayacağı düşüncesindeyiz. 10 yıllık periyotta 2002'de yüzde 26 gibi flaş bir büyüme gösteren plastik sektörü, 2010'da yüzde 17, geçen yıl ise yüzde 15 büyümeye imza attı'' görüşünü dile getirdi.

Plastik sektörünün ortalama yüzde 80 gibi yüksek bir oranda ithal ham madde ile üretim yaptığını belirten Semerci, ham maddedeki dışa bağımlılığın Türkiye'yi her türlü küresel dalgalanmada olumlu veya olumsuz etkileyeceğini, büyüme rakamını bu çekinceler doğrultusunda düşük tuttuklarını kaydetti.

Dünya ekonomisine yönelik belirsizlik ve endişeler devam ederken, sektör olarak yeni ihraç pazarları bulma noktasında agresif davranacaklarını ifade eden Semerci, tüm gelişmeleri yakından izleyerek kaynakları ekonomik kullanmanın, tasarruf ve verimlilik takibi yapmanın önemli olduğunu vurguladı.

Verilen bilgiye göre, plastik ham madde ithalatı 5 milyon 266 bin ton ve 10,2 milyar dolara çıkarak 2010'a göre geçen yıl miktar bazında yüzde 13 ve değer bazında yüzde 31 artarken, plastik ham madde ihracatı ise 501 bin ton ve 917 milyon dolara yükselerek 2010'a kıyasla miktar bazında yüzde 14, değer bazında ise yüzde 30 artış gösterdi. Toplam ihracat da 1 milyon 691 bin ton ve 4,6 milyar dolara çıktı.

Geçen yıl plastik mamul ihracatında en büyük payı alan ilk 10 ülke sırasıyla Irak, Almanya, Rusya, İran, Romanya, Fransa, İngiltere, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan oldu. Bu ülkelere yapılan plastik mamul ihracatı toplam ihracatın yüzde 41'ini oluşturdu.

2011 sonunda sektörün toplam üretim değeri 19 milyar dolar ve ekonomiye sağladığı katma değer ise 7,6 milyar dolar oldu.