Bu Yol Çıkmaz



Trabzon İdare Mahkemesi, müzisyen Haluk Levent’in de aralarında bulunduğu bir grup aydının, Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki Aksu Sahili’nin SİT alanı olmaktan çıkarılmasına dair kararın iptali istemiyle açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Gerekçeli kararda şöyle denildi: "Aksu Sahili nesli tükenmekte olan ’Deniz Alası’ başta olmak üzere avlanması yasak balık ve canlı türlerini barındırdığı için 3’üncü değil, aslında 1 veya 2’nci derecede SİT alanı niteliğindedir. Bu doğal anıt, gelecek nesillere aktarılması gereken, tüm insanlığın ortak mirasıdır."

Tokat gibi
Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı’nın uygulamalarına karşı tokat niteliğinde tespitler içeren mahkeme kararının gerekçesinde, Aksu Sahili’nde yapılan bilirkişi incelemesine yer verildi.

Kararda, ’dar-kıyı’ özelliğine sahip sahilin Kıyı Bilimi açısından önemli bir morfolojik oluşum olarak kabul edildiği kaydedilerek, "Trabzon’dan başlayarak Rize’ye ulaşan dolgularla, benzer oluşumların birçoğunun bozulmuş olduğu göz önüne alınırsa, mevcut kalanların ’endemik değeri’ni artırdığı tespit edilmiştir" denildi.

Doğaleser
Kararda, Çağlayan Deresi ve kollarının oluşturduğu sahil ve nehir ağzı için, "Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, fiziksel ve biyolojik oluşumlardan müteşekkil doğal anıt ve tükenme tehdidi altındaki hayvan türlerinin barındığı kesinlikle belirlenmiş doğal eser" tanımlaması yapıldı.

Koruma Kurulu tarafından SİT alanı olmaktan çıkarılması kararının hukuka aykırı ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara neden olacağı gerekçesiyle durdurulmasına karar verildi.

Karar, onun sayesinde
Deniz Alası, Karadeniz Alası (Alabalığı) olarak da bilinir. Dünyada sadece Doğu Karadeniz kıyılarında, Giresun ile Gürcistan arasındaki sahil şeridinde, nehir ve derelerin denizle buluştuğu noktalarda yaşar. Vücudu füze şeklinde olup, kırmızı lekeler vücudun her tarafına dağılmış, bariz siyah benekler mevcuttur. Omur sayısı 55-60 adettir. Denizlerle tatlı sular arasında yumurtlama göçü yaparlar. Koruma altında olup avcılığı tamamen yasaktır.

Uğruna can vermişti
Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle katledilecek olan Aksu Sahili’ni kurtarma mücadelesi veren avukat Cihan Eren, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Çevre şehidi Eren’i, Genel Başkanlığını Nevzat Ceylan’ın yaptığı Doğa ve Çevre Derneği, 5 Haziran 2006 tarihinde "Doğa ve Çevre Şehidi" ilan etmiş, şahsı adına kızına ödül vermişti.