Buca'da Doğal Sit Alanlarının Statüsü Değiştirildi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir Buca’daki pek çok sit alanın statüsünde değişikliğe gitti. Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre; Bakanlığın talebi doğrultusunda hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu, İzmir I Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kabul edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tarihi köşkler tehlikede
Bu parsellerde daha önce Şifa Hastanesi'ne devri ile gündeme gelen ve şu anda Buca Sosyal Güvenlik Merkezi olarak kullanılan De Jongh Köşkü’nün bulunduğu alan ile bahçesinde Forbes Köşkü’nün olduğu Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi bulunuyor.

DEÜ’ye ait kampüsler de bulunuyor
Yine Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait Dokuzçeşmeler İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ile Eğitim Fakültesinin kampüs alanları, Buca Fatma Saygun Anadolu Lisesi, Buca İnci-Özer Tırnaklı Fen Lisesi, Buca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Buca Çocuk Esirgeme Kurumu Kız Yetiştirme Yurdu, Buca Milli Eğitim Müdürlüğü bulunuyor.

Hasanağa Bahçesi'nin SİTİ düşürüldü
Doğal sit kararının kaldırıldığı parsellerin arasında konum itibari ile değerli özel mülkiyetler de bulunuyor. Ayrıca Kurul, Buca Hasanağa Bahçesi’nin statüsünde değişikliğe gitti. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'na düşürüldü.  

ŞPO:"Parseller tehdit altında"
Kararı Evrensel’e değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, doğal sit statülerinin dereceleri ile yapılan çalışmaların parçacıl bir şekilde ilerlediğinin altını çizerek “Kararların neye göre verildiği belli değil ve alanın bütününe dair ilişkin bir bilgi sahibi olamıyoruz maalesef. Daha önceki sit kararları ile kentin çeperlerindeki doğal alanlardı. İlk defa şehir içerisinde böylesi bir değişiklik yapıldı. Bu alanların statüsü tamamen doğal sit statüsünden çıkarılması geleceği açısından tehlike yaratmakta, tehdit altındalar. (...)” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.