Build Upon Projesinin İlk Çalıştayını ÇEDBİK Düzenledi



Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı kapsamında 15 Avrupa ülkesinin yeşil bina konseylerinin ortak çalışmasıyla yürütülen Build Upon projesi için harekete geçti. Mevcut binaların enerji verimli hale getirilmesi amacıyla değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi amaçlanan proje kapsamındaki ilk çalıştay, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) düzenlendi.

ÇEDBİK Build Upon 1. Yuvarlak Masa Toplantısıyla ilgili bilgi veren Proje Yöneticisi Ahmet Acar, “Build Upon projesinin Mart’ta Londra’da yapılan tanıtım lansmanından sonra ÇEDBİK olarak harekete geçtik ve ilk çalıştayı düzenledik” dedi. Acar, “Böyle bir yuvarlak masa toplantısını yapan ilk ülke biziz. Bu nedenle projenin genel koordinatörü de bu çalıştayı çok önemsiyor. Buradan çıkacak sonuçları bekliyor” diye konuştu.

Çalıştay kapsamında proje paydaşlarının bir araya gelip fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Acar, “Aslında Build Upon projesinin amacı hem ulusal bazdaki veri tabanlarını, paydaş haritalarını ve uzmanlıkları ortaya çıkarmak hem de üye ülkeler arasında bir modelleme sağlayıp fikir alışverişi yapmak. Biz üye ülkeler arasında gerçekleştirdiğimiz ilk çalıştayla bu adımı atmış olduk” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Acar, 17 Ağustos’ta gerçekleştirilen çalıştayın amacının ise, projeye katkıda bulunacak paydaş haritasını oluşturarak, bilgi birikimini ve veri tabanını, hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerle paylaşmak olduğunu dile getirdi. Projenin yaklaşık 130 üyesinin olduğunu ifade eden Acar, “Bu ilk çalıştayda paydaşları bir araya getirerek beyin fırtınası oluşturmak ve “Kimse tek başına değil” mesajını vermek istedik” dedi.
Ahmet Acar, şunları söyledi: “Çalıştayda kentsel dönüşüm, Türkiye’nin enerji verimliği konusunda içinde bulunduğu durum, dönüşümde enerji verimliğinin önemi, iyileştirme gibi konular ele alındı. Paydaşlarımız arasında kamu, finans, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, akademi ve medyadan üyelerimiz bulunuyor.”

“Vatandaşlar bilinçlenmeli”

Çalıştayda görüşülen konulardan da bahseden Acar, “Öncelikle yönetmelik sorunları ve bunların nasıl aşılabileceği, ikincisi ekonomik sorunlar, üçüncüsü millet olarak bu konuya bakışımız nedir ve dördüncü olarak teknik konuları ele aldık” dedi. Bu kapsamda mevcut sorunları konuştuklarını dile getiren Acar, şunları ifade etti: “Varolan sorunları nasıl çözebileceğimizi konuştuk. Örneğin yönetmeliklerin gözden geçirilmesi gerektiğini ve bütüncül bir yaklaşım sunulması üzerine anlaşmaya varıldı. Ayrıca denetim mekanizmasının yeterli ölçüde çalışması, finansal teşviklerin sağlanması, algısal olarak kamu spotları ve eğitimle halkı bilinçlendirme toplantıları gibi çalışmaların yapılması kararlaştırıldı. Teknik konularda ise elemanların yetersizliği, onların eğitimden geçirilmesi, mevcut bina stoğunun envanterinin ortaya çıkarılması ve belirlenmesi gibi konuları ele aldık.”

Diğer ülkelerin yeşil bina konseyleriyle de ortak etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Acar, her ay çalıştay düzenlemek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “İlk çalıştayımızın ardından farklı etkinlikler de yapmayı planlıyoruz. Konferans ve seminerler düzenleyebiliriz. Üye ülkelerden konuşmacılar davet edebiliriz. Hatta aralık ayında öyle bir çalışma yapacağız.”

Build Upon Proje Yöneticisi Ahmet Acar, “Son olarak etkinliğe katılan paydaşlarımıza ve YEM’e bu fırsatı ve hizmeti bize sundukları için teşekkür etmek istiyorum” dedi.