Bülent Eczacıbaşı: İstanbul’un Tasarım Bienali 2012’de



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yeni görevindeki ilk söyleşisini TÜSİAD’ın yeniden yayımlanmaya başlanan Görüş dergisi ile yaptı.

Eczacıbaşı, söyleşisinde İstanbul’un 2012’de bir tasarım bienaline kavuşacağı haberini verdi. Bülent Eczacıbaşı, ilki 2012’de düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali için; “Uluslararası bir etkinlik olacak. Bir dizi etkinlikten oluşan bir süreç sonunda gerçekleştirilecek. Başlama vuruşu, Avrupa Birliği tarafından ‘Dünya Tasarım Günü’ olarak ilan edilen 1 Ekim 2010’da düzenlenecek bir uluslararası konferans... Bienalin katılımcıları ve projeleri, oluşturulacak danışma kurulunun seçeceği bir küratör tarafından belirlenecek” dedi.

Tasarım konusunda Türkiye’de büyük bir birikim gerçekleştiğini söyleyen Eczacıbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki henüz tasarım ‘ekolümüz’ yok ama, olmaması için de nedenimiz yok. Sanatçılarımız dünyaya ulaşabildiğinde gerçekten ilgi görüyorlar. Öte yandan, sanayimizin rekabet unsuru olarak ‘yaratıcılığa’ ihtiyacı var. İnovasyon rekabetçiliğin önkoşulu artık. İstanbul Tasarım Bienali bütün bunların birleştiği yer olacak. Sanayi ile kültür-sanat dünyası arasında kalıcı bir köprü oluşturacak.”