"Buradaki Amaç Büyük Bir Rantın Kaydırılmasıdır"



Cumhuriyet'in haberine göre, Torba yasayla, yapımı devam eden Finans Merkezi'nin içinde bulunduğu Barbaros Mahallesi'nin Ataşehir'den Ümraniye'ye kaydırılmasına tepkiler sürüyor. Barbaros Mahallesi'nin Ataşehir'in kurulduğu 2009 yılından bu yana ilçelerinin mahallesi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Battal İlgezdi,  "Buradaki amaç büyük bir rantın Ümraniye Belediyesi'ne kaydırılmasıdır "dedi.

Yapılan mahalle hırsızlığıdır

CHP Milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt ve Celal Dinçer'le birlikte Ataşehir Belediyesi'nde basın toplantısı düzenleyen İlgezdi yasaya tepki gösterdi. Ataşehir İlçesi'nin 2009 yılında yasayla kurulduğunu ve 17 mahalleden oluştuğunu söyleyen İlgezdi , "Barbaros Mahallesi Ataşehir'in mahallesidir. Ümraniye'yle hiçbir alakası yok.  Burası oluşturulurken nasıl olsa burayı nasıl olacak AKP kazanacak diye  hesap yapıldı. Ama seçimi CHP kazandı. Bu seçimi de  kazanacakları ümitleri vardı. Aradan 4 ay geçmeden finans merkezini bir gece torba yasa tasarıyla Ataşehir'in elinden alıp Ümraniye'ye taşıdılar. Bu yapılan yasa kabadayılığıdır. Bu yapılan mahalle hırsızlığıdır. Burada kanun vardır.Yasanın üzerine kanun olmaz.Kanun üzerine yasa olmaz"diye konuştu.

Ataşehir kurulurken Barbaros Mahallesi'nin Ataşehir'de kaldığını ve mahallede oturan vatandaşların Ataşehir Belediyesi'ne oy kullandıklarını hatırlatan Battal İlgezdi, "Neden böyle oldu. Finans Merkezi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Finans Merkezi diye ilan edilince hep Ataşehir Finans Merkezi deniliyordu. Biz devreye girip 'Ataşehir'se vergileri, harçları neden Ataşehir'e ödemiyorsunuz' dediğimizde hemen adını İstanbul Finans Merkezi olarak ismini değiştirdiler. Harç ve vergiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınmıyordu. Ta ki bundan 6 ay önce Emlak Gayrı Menkul Ortaklığı Borsaya açılınca, zorunlu olarak harç ve vergi ödemek zorunda kaldı. Burada yasa ne diyor. Bu harç ve vergi alınmak zorunda. Buranın çöplerini biz  temizliyoruz, yollarını biz yapıyoruz" dedi.

İddialara cevap verdi

Finans Merkezi'nin tamamlanmasının ardından bölgeye 40 bin kişinin geleceğini söyleyen CHP'li Belediye Başkanı İlgezdi, bölgeye ait tapu kayıtlarının Ümraniye Tapu Müdürlüğü'nde bulunduğu, tapu iş ve işlemlerinin Ümraniye Tapu Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü iddialarına yanıt verdi.

İlgezdi, "Evet, bölgeye ait tapu kayıtları Ümraniye Tapu Müdürlüğü'nde bulunmaktadır. Defalarca belediyemiz tarafından söz konusu tapu kayıtları istendiği, ilgili ve yetkili her merciye başvurumuzu yaptığımız halde söz konusu tapu kayıtları verilmemiş haksız ve kanunsuz bir şekilde Ümraniye'de tutulmuştur" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kabul edilen "Torba Tasarıya" AKP Milletvekillerinin verdiği önergenin kabul edilmesi ve ihdas edilen kanun maddesi ile Ümraniye ve Ataşehir İlçelerinin sınırları, mevzu bahis ihtilafların ortadan kaldırılması için 2008 tarihli 5747 Sayılı Kanunda olduğu gibi O4 ve E-80 Karayolları olup yeni bir sınır düzenlemesi yapılmamış, muğlâk ve ihtilafa yol açabilecek ifadelerin düzeltilmesi sağlanmıştır" iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen İlgezdi, " Konu AKPliler tarafından kamuoyuna aksettirilmeye çalışıldığı gibi belediyeler arasında bir ilçe sınırı konusundaki anlaşmazlık değildir. Konu vergi ve inşaat harçları ile birlikte yıllık 100 milyon lirayı aşan bir gelirin CHP'li bir belediyeden AKPli bir belediyeye aktarılma meselesidir. Konu müteahitleşmiş eski 'mücahitlerin' rant hırsıdır "diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz

İlgezdi'yle birlikte basın toplantısına katılan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, " 1 Ekim'de toplanmak üzere meclisi tatil ettiler. Birden 'ayın 8'inde toplanacağız' dediler. Öğretmenlerin ataması yapılması lazım denildi. Soma'daki kömürcüler kötü durumda denildi. Biz de toplandık. 'Başka bir madde eklenmeyecek' dediler. Bir gece yarısı bu maddeyi getirdiler. Sebep anlaşıldı. Bu madde için meclisi topladılar. Anayasa Mahkemesine gideceğiz" diye konuştu.

Rant hırsızlığı

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de, "Ataşehir Belediyesine 3 kilometre yakındaki araziyi alıp, 12 kilometre uzaktaki Ümraniye'ye taşıyorlar. Mahalle hırsızlığıdır, rant hırsızlığıdır bu" dedi.

Mahalle muhtarının açıklaması

Tartışmaların odağındaki Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersan da toplantıya katıldı. Ersan, " Finans Merkezi'nin burada olması bu mahalleleri kuran insanların yerlerinin değerlenmesine sebep oldu. Bir gece yarısı kararıyla biz de şoka uğradık"dedi.