Kalimerhaba Side, Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda




Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Arkeoloji / Tarihsel Miras" teması altında, 9 Şubat Perşembe günü, saat 19:00'da "Kalimerhaba Side" adlı film gösterilecek. Yönetmenliğini Savaş Güvezne'nin yaptığı filmin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Elçin Macar, "Nüfus Mübadelesinde Girit'ten Anadolu'ya – Anadolu'dan Girit'e: Bir Karşılaştırma" başlıklı söyleşiyi gerçekleştirecek.


Belgesel, 1896'da Girit'ten Side'ye getirilen göçmenlerin yaşamına tanıklık ediyor. Yeni yurtlarına kültürlerinden ve hayatta kalma azimlerinden başka hiçbir şey getiremeyen göçmenlerin nesiller boyu yaşadığı değişimi anlatıyor. Anadolu'ya tek kelime Türkçe bilmeden gelerek bir antik kente yerleşen bu insanlar, zaman içinde kültürlerini kaybediyor ve 3. nesile gelindiğinde eski Giritçe'yi konuşabilen sadece 24 kişi kalıyor.

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nın, Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırlanan programı, her hafta farklı bir temayı içeren filmler ve bir söyleşiden oluşuyor. Seanslar, rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebiliyor.

Filmin Künyesi
Kalimerhaba Side
Yönetmen: Savaş Güvezne, Türkiye
Yapım Yılı: 2004
Süre: 55'

Elçin Macar
Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Doktora eğitimi sırasında Onassis Vakfı bursunu kazanarak, 97-98 yılları arasında Atina'da araştırma yaptı. 2002 yılında Yunanistan hükümetinin Eğitim Bakanlığı bursunu alan Macar, Atina'ya dönerek 1 yıl boyunca araştırmalarına devam etti. 2005 yılında Türkiye Amerikan Araştırma Enstitüsü bursunu kazandı. Osmanlı İmparatorluğu ve cumhuriyet döneminde Fener Patrikhanesi tarihi, Katolik Anadolu Rumları ve Osmanlı'da Rum Cemaati gibi konularla ilgilenen Macar'ın, bu konularda kitapları ve çok sayıda makalesi bulunuyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70
www.obmuze.com