Galata / Karaköy Mercek Altında

İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Planlama Merkezi (IMP)'nin ev sahipliğiyle, İsviçre ve Türkiye'den üniversitelerin hayata geçireceği '2005 / 06 İstanbul Projesi: Galata / Karaköy', resmi açılışını 7 Kasım 2005 Pazartesi günü gerçekleştiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımlarıyla, yerli ve yabancı tanınmış kent plancılarını ve mimarlarını buluşturacak açılışta, gündemdeki bölge Galata / Karaköy konuşulacak.

'2005 / 06 İstanbul Projesi: Galata / Karaköy' nedir?
'2005 / 06 İstanbul Projesi: Galata / Karaköy', Zürih'ten ve İstanbul'dan ikişer üniversitenin işbirliğiyle gerçekleşen, çok tartışılan Galata / Karaköy Bölgesine odaklanan bir kentsel planlama ve iletişim tasarımı araştırma projesi. 4 üniversitenin yüksek lisans öğrencileri, Galata / Karaköy için dinamik kent planı önerileri sunarlarken, kent gerçeğinin gelecekteki olası değişim senoryalarını ortaya koyan bir simulasyon programı da geliştirecekler.

Projeleri ile gündemde olan Galata/Karaköy Bölgesi, yüksek lisans öğrencilerine çok çeşitli olasılıklar ve özellikler sunuyor. İstanbul'un kendine özgün yapısı içindeki merkezi konumu, Avrupa'nın en eski metropollerinden biri olarak değişen fonksiyonları, tarihi kökleri, coğrafik ve topografik özellikleri, liman karakteri, birçok etnik, kültürel ve dinsel geleneği bir arada bulundurması, ekonomik ve politik durumu ve gelişim çağrısı bu özelliklerin başında geliyor.

IMP, Uluslararası Ekibi Kokteyl ile Ağırlıyor
Projenin resmi başlangıç tarihi olan 7 Kasım 2005'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bu uluslararası projenin İsveç ve Türk katılımcılarını bizzat karşılayacaklar. Düzenlenen ilk atölye çalışmasının başlangıcını işaretleyen aynı günde, tarihi liman kentlerinde uzman, tanınmış Hollandalı kent planlamacısı Prof. Kees Christiaanse de ses getiren uygulama yöntemlerini paylaşmak üzere açılışta bulunacak.

Düzenlenecek atölye çalışmalarında, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (IMP)'nin davetiyle İsviçre'den ve Türkiye'den 60'ın üzerinde öğrenci yer alıyor. İsviçreli öğrenciler ve akademisyenler 5-10 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da kalarak, tarihi alan içerisinde ilk derin araştırmalarını yapacaklar.

Katılımcı Üniversiteler
Zürih'ten ETH İsviçre Federal Teknik Üniversitesi, Prof. Kees Christiaanse yönetimindeki Şehir Planlama ve Mimarlık Bölümü; HGKZ Üniversitesi Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar, Sanat ve Tasarım Okulu, Prof. Jacqueline Otten yönetimindeki Tasarım Bölümü ve aynı üniversitenin farklı disiplinlerinin koordinasyonunu üstelenen, Etkileşimli Tasarım alanı uzmanı Prof. Dr. Gerhard Buurman; Margarete von Lupin'in dahil olduğu ve Prof. Ruedi Baur yönetiminde HGKZ, Design2Context Tasarım Araştırmaları Enstitüsü; İstanbul'dan Prof. Dr. İhsan Bilgin yönetiminde İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü; ve Murat Germen'in yürütücülüğünde Sabancı Üniversitesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü, Fotoğrafçılık Kursu.

Projenin Hedefleri
Öğrenci projeleri, en baştan itibaren planlama sürecinde uygulanan yöntemin her adımını, yerel halkla, politikacılarla, yatırımcılarla, ilgililerle ve profesyonellerle paylaşmayı hedefliyor. Bu iletişim aynı zamanda, yaşayanların kentle ilgili görüşlerini planlama projelerine katma ve uygulamayla konsepte yönelik eleştirilerin projelere etkisini gözlemleme olanaklarını da sunuyor.

Bugüne kadar, 'Galata/Karaköy'ün ruhunu' kişisel görüşler ve deneyimleri üzerinden ortaya koymak ve belgelemek adına, yerel halktan yöneticilere, entellektüellerden politikacılara 50'ye yakın kişiyle röportajlar yapıldı. Sayısı her gün artan bu röportajlara, Design2context'in internet sitesinden erişilebilir. Aynı enstitünün desteğiyle, proje kurucusu ve genel koordinatörü Margarete von Lupin, Istanbul Design Week dahilinde, 'Galata/Karaköy, Mekanın Ruhunu Ararken' adıyla üç sergi düzenlemiştir.

Eğitim döneminin sonu olan Mart 2006'da, katılımcı yüksek lisans öğrencileri, önerdikleri dinamik kentsel planlama tekliflerini, hazırladıkları interaktif simülasyon programıyla sergileyecekler. Projelerini, Zürih ve İstanbul'da kitlelerle, halk katılımına açık panellerde tartışarak paylaşacaklar. Elde edilen sonuçlar ve ürün projeler, gösterdikleri misafirlikleri nedeniyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi'ne hediye olarak sunulacak.