Burj Dubai’nin Adı Halife Oldu



Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai’nin Şeyhi Muhammed Bin Raşid Al Maktum’un, emirliğini bir dünya markası haline getirme çabasının son halkası olan ve adı düne kadar “Burj Dubai” (Dubai Kulesi) diye bilinen 818 metre uzunluğundaki gökdelen düzenlenen törenle açıldı. Seyh Al Maktum, törende, gökdelenin adının “Halife” olduğunu ilan etti. “Halife Kulesi”nin açılmasıyla dünyanın en yüksek yapısı ünvanı da 700 yıl sonra yeniden Arap dünyasının eline geçti: 1311 yılında İngiltere’de Licoln Kathedrali inşa edilerek o devrin en yüksek yapısı Gize Piramitleri’ni geçmişti.

Plansız büyüdü

Halife Kulesi tam bir mühendislik harikası olarak gösteriliyor, bina en yakın rakibi Taipei 101’den 300 metre daha yüksek. Yapı mühendisi Bill Baker, açılış töreni için bulunduğu Dubai’de yaptığı açıklamada, kulenin ilk tasarımlarında binanın 508 metre yüksekliğindeki Taipei 101’den 10 metre daha yüksek olmasının planlandığını söyledi. İnşaat başlarken ne kadar yükseğe çıkacaklarından emin olmadıklarını ekleyen Baker, nihai yüksekliğin ancak inşaat ilerledikçe belirlenebildiğini ifade etti.

Dubai emirinin şirketi Emaar Properties’in en iddialı projesi 1.6 milar doları aşkın maliyetli Halife Kulesi’nin yapımında 12 bin işçi çalıştı. 2004’de yapımına başlanan 169 katlı gökdelenin ortalama 3 günde bir katı bitirildi. 150. katından sonrası çelik konstrüksüyon olan bina, aynı zamanda betonarme kütle üzerine çelik konstrüksüyonla devam edilen ilk bina olma özelliğini de taşıyor.

Dubai polis müdürü Tümgeneral Muhammed Eid El Mansuri, dün yapılan açılışta aralarında keskin nişancılarla sivil polislerin bulunduğu 1000’den fazla polisin görev yaptığını söyledi.

Neden Halife ismi verildi?

Dubai’de dün açılışı yapılan ‘Dubai Kulesi’nin isminde son anda bir sürpriz yaşandı. Geçtiğimiz günlerde 26 milyar dolarlık borç nedeniyle patlak veren mali krizle sarsılan Dubai’nin imdadına Abu Dabi yetişmişti. Abu Dabi, zor durumdaki komşusu Dubai’ye 10 milyar dolar vermişti. Dubai Şeyhi Al Mektum da dün Abu Dabi Yöneticisi ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayıd Al Nıhayyan’a ithafen ‘Şeyh Halife’nin ismini kuleye vererek bir nevi ‘jest’ yapmış oldu.

22 milyon saat çalışıldı

-  Halife Kulesi için 330 bin ton metre küp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.
-  Dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.
-  Gökdelen 95 kilometreden uzaktan bile görülüyor.
-  Binada 57 asansör, 1044 daire, 3000 araçlık park yeri var.
-  Binanın havalandırma sistemi günlük 12 bin 500 ton buzun eritilmesine denk enerjiye ihtiyaç duyuyor, gökdelen günde 15 milyon galon su tüketiyor.
-  Dünyanın en uzun yapısı aynı zamanda en büyük alışveriş merkezine bağlı.