Bursa Arkeolojik Yerleşmeleri (BAY) Projesi

Türkiye’deki kültür emanetlerinin önemli bir bölümünü barındıran Bursa, aynı zamanda konumu ve tarihi itibarı ile de kültürlerin kaynaştığı, önemli yolların ve yerleşim yerlerinin bulunduğu illerden biridir. Kentimizdeki arkeolojik kültür varlıklarının envanteri bugüne kadar yapılmamış ve bu konu ile ilgili kapsamlı bilgi, veri ve döküman oluşturulmamıştır. Birçok yerleşmenin yeri bilinmemekte, birçoğu da tahribatın / yapılaşmanın kurbanı olmuş ya da olmaktadır. Bu tahribata karşı, kültür emanetlerini korumaya yönelik öncelikle yapılabilecek en önemli çalışma, kültürel verilerin merkezi bir yapı içinde toplanması ve derlenmesidir. Acilen envanter çalışmalarının gerçekleştirilmesi, korunması gereken arkeolojik yerleşme bölgelerinde çalışmalara başlanması, bu yerleşmelerde tahribatın (tarım, yapılaşma, kaçak kazı, vb.) önlenmesi ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Bursa Arkeolojik Yerleşmeleri (BAY) Projesi ; Bursa’nın arkeolojik yerleşmelerini tespit edip, belgeleyip, tescillerinin yapılması için bir envanter çalışması gerçekleştirecektir. Çünkü belgeleme olmadan koruma olmaz. İlk kez bu projeyle, Bursa’daki arkeolojik yerleşmeler, höyükler, tümülüsler, anıtlar, mezarlıklar, ören yerleri, yerleşme yerleşme, höyük höyük, tümülüs tümülüs belgelenecektir. Bize emanet edilen kültür varlıklarını öncelikle kamu oyumuza tanıtarak, bunların yok olup gitmesini önlemek, halkı tarihi ve kültürel mirasın korunması konusunda bilinçlendirmek ve bize emanet edilen mirası gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak BAY Projesi’nin başlıca amacıdır.

Temel Hedefler;

-Bursa’nın Prehistrorik (Tarih Öncesi Çağ) Dönem’den, Bizans Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik envanterini hazırlanmak (Veri toplama),

-Yerleşmeleri ve buluntuları yerlerinde tespit etmek (Arazi çalışması),

- Tespit edilen kültür varlıklarının haritaya yerleştirmek,

- Görsel belgelemeleri gerçekleştirmek ve bunları arşivlemek,

- Arkeolojik yerleşmelerin koruma altına alınması çalışmalarını sağlanmak,

- Görsel/ Basılı yayın ve internet aracılığı ile çıkartılan envanteri kamuoyuyla paylaşmak,

- Yüzyıllardır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan kentimizin zengin kültürel değerlerine sahip çıkmak, korunmasını sağlarken eserleri inceleyerek insanlık tarihinin çeşitli safhalarına ışık tutmak, halkı bilinçlendirmek gençleri tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması için bir araya getirmek.

Ara Hedefler;

- Çeşitli yerlerde (okul, üniversite vb.) konferanslar vererek halkı yapılan tahribatlar konusunda bilinçlendirmek,

- Elde edilen görsel dokümanlarla, tahribat belge sergisini açmak.

Bursa Arkeolojik Yerleşmeleri (BAY) Projesi; çok kapsamlı bir proje olup, tarihi kültürel mirası koruma ve envanter çıkarma konularında çeşitli kol ve alanlarda yeni bulgularla kendini yenilemeyi amaçlayan ve bu nedenle de sürdürülebilirlik özelliğine sahip bir projedir. BAY Projesi, Bursa’daki Prehistrorik (Tarih Öncesi Çağ) Dönem’den, Bizans Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik envanteri hazırlayacak ve hazırladığı bu envanteri görsel / basılı yayın ve internet aracılığı ile kamuoyuna açarak elde edilen bilgilerin paylaşılmasını sağlayacaktır. Bursa ile ilgili araştırma yapmak isteyen tüm arkeologlar, tarihçiler, tarih ve arkeolojiye yakın bilim dallarındaki araştırmacılar, arkeoloji, tarih gibi alanlarda eğitim gören öğrenciler, çeşitli kademelerde ülkemizin tanıtımında görev alan uzmanlar ve geçmişe ilgi duyan araştırılmasına inanan tüm kişi ve kuruluşlar ile kültürel mirasımızın geleceğe ve yeni nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılması gerektiğini savunan gençler, bu veri havuzundan doktora, tez, bitirme çalışması yada buna benzer uygulamalar için yararlanma imkanına kavuşacaklardır.

Ayrıca hazırlanan web sayfasının yeni verilerle sürekli güncellenmesi, yayımlanması düşünülen “Prehistorya’dan Bizans Dönemi’ne Bursa Arkeolojik Yerleşmeleri” kitabı ve broşür / afişlerle projenin devamlılığının sağlanması hedeflenmektedir. BAY Projesi’nin ilk kısmının sona ermesiyle beraber 2. aşama olarak da Bursa da bulunan Osmanlı eserlerinin de envanterinin çıkarılması hedeflenmektedir.

Yerel Gündem 21 Bursa Gençlik Konseyi Tarihi ve Kültürel Mirası Korunması’nda gençlik konseyleri bazında bir çıkış noktası olarak, Türkiye’nin birçok ilinde bulunan gençlik kolları, kulüpleri ve konseylerine örnek olarak Tarihi ve Kültürel Mirasın da onlarında aktif rol oynamasına çalışacaktır.

BAY Projesi . Yerel Gündem 21 Gençlik Konseyi, Kültürpark İçi, Cami Karşısı 16050 Osmangazi - BURSA
Tel & Faks : 0 224 233 28 77 - 0 224 234 85 67
Öneri ve görüşleriniz için : m_baslar@yahoo.com