Bursa, Fuar ve Kongre Merkezi Olursa Türkiye Kazanır

Yeşili ile tanınan, tarihi, kültürü, kaplıcaları ve Uludağ'ı ile herkesi büyüleyen Bursa, şirin bir büyük şehir. Bu zamana kadar hizmet yerine sadece vaatlerle geçiştirilen bu güzel şehrin, dünya kenti olması için her şey var. Geriye sadece hükümetin Bursa'ya "dünya şehri" gözüyle bakması kalıyor. Bu noktada da en büyk görev, şüphesiz bu kentte yaşayan siyasetçilere, işverenlere ve bürokratlara düşüyor.

Resmi rakamlara göre geçen yıl 81 bin 163'ü yabancı olmak üzere toplam 426 bin 608 turist Bursa'ya geldi. Bu turistler, 3157 yatak kapasitesi olan kentteki 120 tesiste konaklayarak yatakların yüzde 45, odaların ise yüzde 65'ini doldurdu. Bu tabloya bakıldığında geçen yıl 23 milyon 100 bin turistin geldiği Türkiye'de, tarihi, kültürü, kaplıcası ve Uludağ'ıyla Bursa'ya düşen rakam çok az. Kentin, turizmde hak ettiği değeri alamaması veya kentte yaşayan siyasetçi ve bürokratların yeterince tanıtım yapamaması bu rakamların altında yatan etkenlerden. Buna özellikle gazetecileri de ekleyebiliriz. Turizmin tanıtılması için 120 milyon dolarlık bütçe ayıran Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir süre önce Bursa'yı kongre merkezi olarak ilan etmesi çok önemli. Buna, katılımı yükselen fuarcılığı da eklersek kentin önümüzdeki yıllarda 14 organize sanayi bölgesinin yanı sıra "Bacasız sanayi" olarak kabul edilen turizmin de en gözde şehirlerinden biri olacağı kesin. Önemli olan, bunları seçimlerde mevcut milletvekilinin üçte ikisini çıkarttığı hükümete rakamlarla anlatmak ve kabul ettirmek.


Kültür ve kongre merkezi 2008'de hizmete girecek
İsterseniz önce fuarcılıktan başlayalım. Bursa'da 2005 yılında gerçekleşen 17 fuara, 42 ülkeden 2757 iştirakçi katıldı. Fuarı ziyaret eden kişi sayısı ise 534 bin 691 olarak tespit edildi. Geçen yıl düzenlenen fuar ve katılımcı sayısında bir önceki yıla oranla artış oldu. Yine 42 ülkenin hazır bulunduğu 21 fuar organize edildi. 2983 iştirakçinin katıldığı bu fuarları gezenlerin sayısı 604 bin 944'e ulaştı. İki yıl içerisinde düzenlenen fuarlar ve katılımın fazlalığı, Bursa'nın çok iyi bir fuar şehri olduğunun en güzel kanıtı.

Kongre turizmine gelelim. Artık dünyada turizmin gözdesi kongre turizmi. Bunu tüm ülkeler ve organizatörler kabul ediyor. Bir kentin kongre merkezi olması düşünüldüğü kadar kolay değil. Bunun için modern kongre salonlarının bulunması, çok yıldızlı otellerin olması, eğlence mekânlarının Avrupa standardında işletilmesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kongre merkezi olarak ilan ettiği Bursa bunun için çok güzel bir adres. Merinos'ta yapımı devam eden Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi 2008'de hizmete girecek. 4 ve 5 yıldızlı otellerde ise 2164 yatak bulunuyor. Eğlence mekânları İstanbul'daki lüks mekânları aratmıyor. Bunlara karşın sadece birkaç sorun var. Faturası fazla yüksek olmayan bu eksiklikler giderilirse Bursa, değil Türkiye'nin, Avrupa'nın en güzel kongre ve fuar merkezi haline gelecek. Bunun için de herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Görev bilinci gerçekleşirse Türkiye kazanacak.

Ama bunlar da öncekiler gibi vaatler zincirinde kalırsa, inanın Bursa'dan çok ülkemiz kaybedecek.

Çünkü mevcut değerleri Bursa'ya yetiyor. İstenilenler sadece ve sadece Türkiye için.