Bursa, Hızlı Tren Alt Yapı Parçaları İhraç Edecek



Bursa'da son teknolojiyle birçok alanda parça üretildiğini anlatan Altepe, ''Üretilen malların yüzde 80 civarındaki kısmı Avrupa ve ABD'ye ihraç ediliyor. Özellikle otomotiv sektörü bu alanda ön planda. Burada artık yerli tramvay üretiliyor. Bunun yanında hızlı tren parçaları da üretilecek. İstenilmesi durumunda uçak da yapılabilir. Her zaman bunu söyledik'' diye konuştu.

Metro vagonu da üretilmeye başlandı

Altepe, yerli tramvay ''İpekböceği''nin son testlerinin yapıldığını bildirerek, şöyle devam etti:

''Dünya caddelerinde yürüyecek bir araç. Bunun yanında metro vagonlarının üretimine de aynı firma başladı. Bu da hızlı bir şekilde ilerliyor. Yola çıkarken hedefimiz dünya piyasasıyla ilgili, dünyada kullanılacak üretimler yapmaktı. Bunun en üst noktası olan hızlı trenle ilgili de üretimlere başlıyoruz. Dünyada, Avrupa'da kullanılan hızlı trenlerin yürür takımları, ana esas kısımları, bujileri, alt kısmı, yani üzerinde karoserinin konduğu en önemli kısımlar Bursa'da üretilecek. Gerekli anlaşmalar yapıldı. Bunla ilgili tamamen yerli ekipman, malzeme ve makinelerle birlikte üretim yapılacak sistem kuruluyor. Burada üretilecek bu altyapı ürünleri dünyada kullanılmaya başlanacak. İlk etapta İtalya'da ve Polonya'daki, ardından da Hollanda'nın Amsterdam kentindeki tüm hızlı trenlerin altyapısının en önemli parçaları artık Bursa'da üretilmiş olacak.''

Altepe, Türkiye'nin bu konuda hedefine ulaşmaya başladığını vurgulayarak, ''Kendi markalarımızı üretiyoruz. Dünyada raylı sistem araçları piyasasında 1 trilyon dolarlık pazar var. Yani sipariş bekleyen, en geç 15 yıl içerisinde yapılması gereken bir pazar bu. 'Neden bunun yüzde 20'sini biz almayalım-' dedik ve şimdi bu gerçekleşmeye başladı. Artık bu konuda üretim içerisindeyiz ve amacımız da daha ileri noktalara gelmek. Bunun daha değişik kollarda da devam etmesini amaçlıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Recep Altepe, konuşmasının ardından danışmanı ve aynı zamanda yerli tramvayın proje direktörü olan Taha Aydın ile Bursa'da üretilen yerli tramvayı basın mensuplarına gezdirdi. Altepe, ardından da tramvayı bir süre kullandı.