Bursa İpekçiliğinin Merkezi Koza Han Restore Ediliyor



Geçmişte, Bursa ipekçiliğinin merkezi olan Koza Han'ın ortasındaki mescit ve şadırvan aslına uygun olarak restore ediliyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kontrolünde Kuveyt Türk Katılım Bankası tarafından restorasyonu başlatılan mescit ve şadırvan, aslına uygun onarılacak.

Mayıs ayına kadar bitirilmesi planlanan restorasyon hakkında bilgi veren Kuveyt Türk Katılım Bankası Osmangazi Şube Mürdürü Ali Yekta Sunar, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma çalışmaları çerçevesinde 2005 sonlarına doğru İstanbul Azapkapı'daki Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi başta olmak üzere daha birçok tarihî eseri restore ettirdiklerini kaydetti. Sunar, kaybolmaya yüz tutmuş tarihî varlıkların topluma kazandırılması çalışmalarının kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.



Koza Han'ın kısa tarihçesi
Ulucami ile Orhan Cami arasındaki geniş sahada bulunan Koza Han'ı II. Bayezid 1492 yılında, İstanbul'daki cami ve medresesine gelir temin etmek için yaptırdı. Hanın mimarlığını Abdülûlâ bin Pulad Şah üstlendi. İki katlı binanın üst katında 50, alt katında 45 olmak üzere 95 odası bulunuyor. Kuzeydeki taç kapı büyük taştan kabartma süsleriyle muhteşem bir görünüş sağlıyor. Üst katta güneye açılan bir kapı, avludan ilave kapılara açılan geniş kapı ve buradan da Orhan Camii tarafına açılan bir kapısı yer alıyor. Hanın iç kısmındaki geniş avlunun merkezinde inşa edilen mescit sekiz cepheye sahip. Köşelerdeki ve ortadaki bir ayak üzerine oturan mescidin alt kısmı şadırvan şeklinde bulunuyor.