Bursa Ovası, Kaçak Yapılarla Betonlaşıyor



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Adem Özdemir, kaçak yapıların günden güne artarak Bursa Ovası'nı betonlaştırdığını belirterek, yapılaşmanın şehrin doğal zenginliklerini daha fazla tehdit eder duruma geldiğini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nde yapılan toplantıya İMO Yönetim Kurulu üyeleri Metin Yaran, Tahsin Kul, Muharrem Bilici ve Adem Bakır da katıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Adem Özdemir toplantıda, Doğu Yakın Çevre Yolu'nun kent ile Bursa Ovası'nı birbirinden ayıran bir doğal sınır olması ve kaçak yapılaşmanın yayılmasının önlenmesi konusuna dikkat çekti. Yasal ve kurumsal eksiklikler nedeniyle zamanında tedbir alınamaması sonucunda hızlı bir kaçak süreci yaşandığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Adem Özdemir, Bursa'nın bu olumsuz gelişmelerden en fazla etkilenen kent olduğunu belitti. Özdemir, şunları kaydetti: "Mevcut yapı stogumuzun yüzde 65'i hiçbir mühendislik kurallarına uymayan, kaçak, güvensiz ve sağlıksız yapılardan oluşuyor. Dev bir kaçak, çarpık kent görünümündeki Bursa'da bu husus büyük önem arz etmektedir."

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak Bursa'yı modern bir kent ve deprem açısından güvenli hale getirmek için bu kaçak ve güvensiz yapılaşmayı rehabilite etmek için çalıştıklarını dile getiren Özdemir, kaçak yapılaşmayla mücadelenin başarılı olmasını engelleyen sebepleri ise şu şekilde sıraladı: "Kentimizin çok yüksek nüfus artışına maruz kalması, ihtiyaca cevap verecek planlamaların zamanında yapılmaması, geçtiğimiz 30 yıllık dönemde kaçak yapılaşmanın fazlalığı, her kaçak binanın üzerine yeni bir kaçak kat çıkmaya hazır olması ve mevcut yasal düzenlemelerin caydırıcı olmaması."

Yakın çevre yolunun güneyinin büyük ölçüde kaçak yapılaşma ile dolduğuna dikkat çeken Özdemir şöyle konuştu: "Ancak çevre yolunun altı bu aşamada henüz korunabilecek durumdadır. Yakın çevre yolu sınır kabul edilerek, kararlı bir mücadele ve radikal uygulamalarla kaçak yapılaşmanın Bursa ovasına yayılması önlenebilir. Öncelikle bu bölgede oluşmaya başlayan mahallelerin büyümesi durdurulmalı, buralara elektrik, su, yol gibi teşvik edici hizmetler götürülmemeli, bölgede oluşan kaçak yapı tasfiye edilmelidir."